4 Uur training Basis Elektronica – de opstap naar nieuwe skills en een toekomstig ontwikkelpad

20 april 2023

Vandaag heb ik de deelnemers aan de training Basis Elektronica in 4 uur op praktische wijze kennis laten maken met de basisbeginselen van elektronica. Na het uitpakken van de student trainingskit en het bestuderen van de verschillende componenten, zijn we aan de slag gegaan met de multimeter. Met het meten van spanning en stroom van de 9 volts batterij en 1.5 volt pen-lights krijgen we de eerste inzichten gekregen hoe je een multimeter in kan zetten. We lopen de mogelijkheden van de multimeter stap-voor-stap door en meten zelf de weerstand van het eigen lichaam en de invloed van zweethandjes hierop.

Nadat we met de multimeter aan de slag zijn geweest, toon ik een breed scala aan meetinstrumenten – de Fluke betrouwbare meter, de oscilloscoop met inzicht van spanningsverloop in tijd, de ampère-tang voor het meten van stroom in laag- en hoogspanningsomgeving en de contactmeter voor het doormeten van verbindingen. Ook heb ik het onderscheid laten zien tussen batterijen, accu’s, powerbanks, adapters en de laboratoriumvoeding.

Met de kennis van spanning, stroom en weerstanden zijn we aan de slag gegaan met het breadboard, waarmee we diverse testopstellingen hebben gemaakt. Serie en parallel schakelen van schakelaars, variabel maken van weerstanden met een potmeter en de invloed hiervan zien én meten op de lichtopbrengst van een LED. Het in serie en parallel schakelen van lampen, waarmee de lichtopbrengst, maar ook de verschillende karakteristieken inzichtelijk worden.

Na mijn uitleg over transistors en condensators bouwen we een schakeling waarmee de opslag van capaciteit in de condensator zichtbaar wordt, door het na-ijlen van het licht in de LEDs. Ook hebben we de lichtsensor bekeken en gemeten. De invloed van omgevingslicht, licht uit een mobieltje en het afwezig zijn van licht hebben we gemeten, zodat we hiermee signalen zouden kunnen gaan schakelen.

Kortom, we hebben in een 4 uur durende sessie op een hele praktische wijze kennis gemaakt met elektronica. Na afloop van de training laat een van de deelnemers weten al direct zelf een kit te hebben gekocht om hiermee zelf verder te kunnen. Leuk om bij te kunnen dragen en het enthousiast kunnen maken van deelnemers en daarmee toekomstige ontwikkelpaden te kunnen openen.