Workshop hands-on prototyping : studenten bouwen aan retailinnovatie voor HEMA en IKEA

9 April 2025

Workshop Praktisch Prototyping
Afgelopen maand heb ik in opdracht van de SPARK Campus een workshop Prototyping georganiseerd. Tijdens deze meerdaagse workshop worden studenten van de Avans Academie voor Ondernemerschap en Retail Management getraind en ondersteund in het praktisch realiseren van een prototype. De opdracht voor de studenten is het ontwerpen van een retailproduct voor HEMA of IKEA, waarbij het product vernieuwend en/of verrassend moet zijn.

Ideeën van studenten
Tijdens de introductie laat ik iedere vertegenwoordiger van de betrokken studentengroepen kort uitleggen welk vernieuwend en/of verrassend idee zij hebben. Deze ideeën lopen sterk uiteen: van een handige plantpot tot een slimme snijplank, en van een efficiënte vuilnisbak tot een hightech, tijdloze wandklok. Stuk voor stuk leuke ideeën met potentie. De uitdaging is nu om het idee of de schets om te zetten in een praktisch prototype. De studenten hebben hiervoor twee weken de tijd en worden vanuit de SPARK Campus ondersteund bij de realisatie.

Wat is prototyping?
Ik start de workshop met de uitleg dat prototyping vele vormen kent, maar vooral gezien wordt als ‘het uitwerken van je te ontwikkelen product of idee in primitieve vorm’. Een prototype draagt bij aan de conceptualisatie – het vormen van een idee nog voordat het echt bestaat. Het ondersteunt een iteratief proces, waarbij het prototype stap voor stap wordt verbeterd. Na elke stap wordt bekeken wat goed is en wat beter kan, waarna deze verbeteringen in de volgende versie worden verwerkt. Prototyping helpt ook als communicatiemiddel, levert gebruikersfeedback op en draagt zo bij aan het verkleinen van risico’s.

Techniek en tools
Tijdens de workshop krijgen de studenten een rondleiding langs de beschikbare machines: lasersnijders, 3D-printers, een freesbank, watersnijder, zandstraalmachine en diverse handgereedschappen. Ik leg uit welke technieken en software beschikbaar zijn, zoals Inkscape voor vectortekeningen en TinkerCad voor 3D-ontwerpen. Ook behandel ik online tools voor het maken van behuizingen, het omzetten van foto’s naar vectorbestanden en hoe AI-tools kunnen helpen bij het strak uitwerken van schetsen.

Materialen en mogelijkheden
De verschillende materialen komen aan bod. Ik leg uit hoe multiplex en acrylaat verwerkt kunnen worden op de lasersnijder. Ook laat ik zien hoe onbewerkt leer, papier, karton, hout en zelfs spiegels bewerkt kunnen worden. Tegelijkertijd geef ik aan welke materialen niet geschikt zijn, zoals PVC, reflecterend of brandbaar materiaal, vloeistoffen en fijnstof. Voor 3D-printen tonen ik de mogelijkheden met PLA, maar ook met TPU (flexibel), PET (watervast), Woodfill (houtlook), Onyx (nylon met carbonvezels), resin (uithardend onder UV-licht) en zelfs metaal (H13, D2 en W1 staalsoorten).

Aan de slag
Daarna gaan de studenten aan de slag. De ervaring met ontwerp- en tekentools verschilt per student, maar allemaal zijn ze gemotiveerd om hun idee om te zetten naar een werkend prototype. In de dagen na de workshop komen studenten langs met 3D-bestanden voor de printers of met verzoeken voor het laseren van vectortekeningen. Het resultaat: fraaie objecten door graveren en snijden.

Creatieve energie
Het enthousiasme is duidelijk voelbaar. Er heerst een grote dynamiek, mede door de tijdsdruk voor het opleveren van de prototypes en de naderende presentaties voor de opdrachtgevers. Tijdens het maakproces stimuleer ik studenten om foto’s te maken van ‘the making of’. Deze beelden worden vervolgens gebruikt als onderbouwing in hun documentatie en keuzeverantwoording.

Succesvolle tweede editie
Het is mooi om te zien hoe commerciële studenten, met de juiste begeleiding en training, zelfstandig in staat zijn om hun ideeën tastbaar te maken via een prototype. Deze prototypes worden vervolgens krachtig ingezet tijdens commerciële pitches. Dit was het tweede jaar dat de workshop Prototyping werd georganiseerd. Wat mij betreft: volgend jaar weer!