14 maart 2024
Na de Protoyping Power hands-on workshop van vorige week gaan de studenten aan de slag met het realiseren van hun bedachte prototypes voor HEMA en IKEA. Als trainer voor de SPARK Campus heb ik de studenten vorige week vertrouwd gemaakt met verschillende prototyping technieken en mogelijkheden. Nu zijn ze in projectgroepen bezig met het bedenken en uitwerken van de prototypes. Vandaag gaan we aan de slag met de lasersnijders en 3D-printers om de ontwerpen te realiseren.
De meeste projectgroepen hebben hun technische voorbereidingen al bijna afgerond. Met behulp van Tinkercad, Thingiverse, Inkscape en Makerbox zijn ze al ver gevorderd om de prototypes daadwerkelijk te kunnen realiseren. Er is echter wel tijdsdruk. De pitches staan gepland en na vandaag moeten de marketingvisies, financiële onderbouwingen en juridische complicaties nog worden uitgewerkt. Maar vandaag hebben alle projectgroepen 4 uur de tijd om hun prototype te realiseren. Sommige hebben een 3D-ontwerp gemaakt, dat op de Ultimakers en de Bambu-printer wordt gerealiseerd. Maar vrijwel elke groep moet een onderdeel op de lasersnijder uitwerken. Hiervoor zijn vectortekeningen nodig. Met Inkscape en zelfs PowerPoint als basis lukt het om de nieuwe marketingconcepten om te zetten naar de benodigde technische vectortekeningen.
Daarna gaan we aan de slag met de Lasergraaf en Metaquip lasersnijders. Ik laat de studenten waar mogelijk zelf materialen kiezen en leg uit hoe de werkvoorbereiding plaatsvindt. Vervolgens sturen we de productiebestanden naar de lasersnijders en kunnen de studenten zelf op de startknop drukken. Tijdens het lasersnijproces worden er driftig vlogs gemaakt, die onderdeel uitmaken van de prototyping-opdracht. Ook krijg ik vragen over kosten, doorlooptijden en technische beperkingen van machines en productietechnieken. Ook worden de limieten opgezocht en gaan we zelf over tot het lasersnijden in een glazen parfumfles.
Dit soort projecten zijn erg leuk om te doen. Kennisoverdracht en ondersteuning bieden, waardoor deelnemers ineens beschikken over mogelijkheden die ze ’s ochtends bij het opstaan nog niet voor mogelijk hadden gehouden. Enthousiasme wanneer de 3D-printer begint te draaien en aandachtige blikken wanneer de lasersnijder onder luid afzuiggeluid direct resultaat laat zien. Aan het einde van de dag gaan de studenten tevreden en trots weg met hun eigen gerealiseerde ontwerpen. Op naar een spannende pitch, waarbij een fysiek ontwerp zal bijdragen aan de overdracht van hun nieuwe marketingconcepten.