29 november 2023
Vanmiddag begeleid ik een workshop 3D-scannen van 4 uur, waarbij we gebruikmaken van de professionele Artec EVA-handscanner. In mijn rol als trainer voor de SPARK Campus neem ik de deelnemers van het Traject Technische Oriëntatie mee door het proces van 3D-scannen. Na een korte theoretische uitleg over 3D-scannen gaan we praktisch aan de slag. We creëren een work-space waarop we objecten plaatsen om er vervolgens met de handscanner omheen te lopen. Ik geef een stapsgewijze uitleg over de Artec Studio-software, waarbij elke fase van het 3D-scannen een logische plek krijgt.
We beginnen met het scannen van een zwarte rubberen montagebeugel voor een tafel met afmetingen van 7x5x2 cm. Het scannen verloopt soepel, omdat het object klein is. De verzamelde data wordt verwerkt en geoptimaliseerd door de krachtige laptop. Het eindresultaat verschijnt na enkele minuten op het scherm. Ik laat zien hoe we het gescande model kunnen verwerken in een 3D-tekenprogramma om de gewenste fine-tuning uit te voeren. Vervolgens exporteren we het scanresultaat naar een STL-bestand en laden het in in Cura, het 3D-slicerprogramma waarmee 3D-printers worden aangestuurd. Van object naar maatvast printbaar scanresultaat in nog geen half uur. Na de montagebeugel gaan we verder met andere objecten: een ophangscharnier van een koelkast, een Japanse ringpuzzel, een bosje tomatentouw en ten slotte een banaan en appel. Met de opgedane ervaring is het tijd voor het grotere werk; de deelnemers gaan elkaar 3D-scannen en digitale tweelingen creëren.
We verplaatsen ons naar de grotere hal, waar ik op de grond een work-space heb afgebakend waarin de te scannen persoon gaat zitten en tevens het scan-pad aangeeft dat de handscanner moet volgen. Ik demonstreer één keer hoe het scannen werkt, waarna de deelnemers zelf elkaar gaan scannen. Door zelf te scannen ervaren ze direct de benodigde motoriek om objecten en mensen goed te kunnen scannen, wat hoorbaar, zichtbaar en voelbaar is. De deelnemers zijn enthousiast en ervaren dat stilzitten, haarkleur, fijne motoriek, begrip van software en een goede planning en inrichting van de werkplek essentieel zijn voor een goed resultaat.
Aan het eind van de middag is iedereen voldaan. De digitale tweelingen zijn gemaakt en nieuwe kennis en ervaring zijn opgedaan. Wat ik telkens weer merk bij dit soort trainingen, is dat het praktisch ervaren van technieken belangrijker wordt gevonden dan het behaalde resultaat. Fouten mogen worden gemaakt, en bij de uitleg is er de kracht van herhaling. Het mooiste resultaat is te zien wanneer de deelnemers enthousiast samen bezig zijn met de zojuist opgedane kennis.