21 november 2023
Vandaag organiseer ik vanuit de SPARK Campus een workshop basis elektronica voor de afdeling Communicatie van een groot installatiebureau. In een sessie van 4 uur neem ik de acht deelnemers stap voor stap mee, waarbij ze praktisch aan de slag gaan met weerstanden, batterijen, LEDs, schakelaars en potmeters. Ik leg de werking van de multimeter uit en ga kort in op de begrippen stroom, spanning en weerstand.
In het praktische gedeelte bouwen we in groepjes van twee verschillende schakelingen op. We beginnen met het aansluiten van een LED op een 9 volt batterij, en al snel merken we dat een weerstand in het circuit nodig is om de lamp goed te laten branden. Vervolgens bouwen we een serie schakeling op, waarbij direct de vergelijking met de oude lampjes in de kerstboom wordt opgemerkt. In de parallelschakeling ontdekken de deelnemers dat de kleur van de LED lampjes bepalend is voor de benodigde weerstand en dat eenvoudig parallel schakelen niet altijd tot de gewenste oplossing leidt. Soms branden ze parallel wel en soms niet.
Met enthousiasme gaan we aan de slag met de schakelaars en meten we tussendoor het energieverbruik van de schakeling. Op basis hiervan kunnen we eenvoudig voorspellen hoelang de LEDs op een accu meegaan. Door het aansluiten van een potmeter kunnen we het energieverbruik zelf inregelen. Met de gemeten waarden stellen we de LEDs zo in dat ze zeker 50 dagen licht zullen geven.
De deelnemers tonen zich leergierig en zijn zeer enthousiast. Ik hoor hen opmerken dat ze met de nieuwe opgedane kennis morgen hun collega’s denken te gaan verbazen. Vanuit meerdere hoeken krijg ik de vraag waar de gebruikte multimeters te koop zijn; dit bevestigt voor mij dat de deelnemers nieuwe inzichten hebben gekregen en deze zelf in de praktijk willen toepassen. Het is een mooi resultaat te zien dat zelfs communicatiemedewerkers enthousiast zijn wanneer ze praktisch aan de gang gaan met elektronica. Een leuke groep collega’s die ongetwijfeld regelmatig zal terugkijken op deze leerzame middag.