14 februari 2023
Valentijnsdag vraagt om een romantische aanpak. Vandaag een laser gesneden Valentijnslamp met daarin geïntegreerd een E27 sfeerspot. Op basis van een gedownload STL bestand van een hart heb ik binnen TinkerCad een opschaling gemaakt naar de gewenste grootte. De E27 lamp heb ik grof nagetekend en als een extrude-cone samengevoegd met de STL vorm van het hart. Vervolgens heb ik de gecombineerde file geëxporteerd naar format welke ingelezen kan worden in Slicer for Fusion360.
Binnen Slicer for Fusion360 zijn diverse mogelijkheden om een STL file te bewerken. De STL file is een computerbestand welke ontworpen is voor stereolithografie en wordt regelmatig toegepast in rapid prototyping-processen. Ik gebruik vandaag de Interlocked Slices constructie techniek. Hiermee wordt de STL opgedeeld in horizontale en verticale vlakken. Deze slicer tool genereerd vervolgens uitslagen in een DXF file, welke verwerkt kunnen worden in een lasersnijder.
Voor het lasersnijden gebruik ik 4mm MDF, waardoor de vlakken goed in elkaar passen. In de DXF file zitten de assemblagenummers als extra gekleurde laag opgenomen. Deze moeten verwijderd worden alvorens het lasernsijproces uit te voeren. Na het lasersnijden blijven er 16 verschillende onderdelen over welke als een puzzel in elkaar gezet worden. Om het hart demontabel te houden en ook te garanderen dat de lamp verwisseld kan worden, heb ik 4 slothouders aangebracht welke voorzien zijn kleine stokjes, wat voorkomt dat het hart uit elkaar valt.
Mijn valentijn is erg in haar nopjes met deze Valentijnslamp. Als extra feature heb ik hem voorzien van een smart-bulb, waardoor de lamp aangesloten is op mijn Home Assistant domotica omgeving en iedere kleur aan kan nemen welke gewenst is. Vandaag rood, maar met een paar drukken en YAML script aanpassingen ook inzetbaar als signaleringslamp. En leuk en overzichtelijk project, waarbij de juiste skills in 3D tekenen, slicen, lasersnijden, elektriciteit en montage allemaal goed van pas komen.