14 december 2023
Met lasersnijders is het mogelijk om hout en acrylaat te snijden en te graveren. Door slimme insnijdingen aan te brengen, is het vooral in hout zeer goed mogelijk om gekromde en gebogen objecten te creëren. Als labbeheerder bij de SPARK Campus word ik regelmatig gevraagd om advies en praktische ondersteuning bij het realiseren van prototypes.
Vandaag kreeg ik van een groep HBO-studenten de vraag of het mogelijk is een buigbaar scharnierpunt te maken van biologisch afbreekbaar materiaal. De toepassing hiervoor is een dynamische paraplu die wordt gebruikt als gevelelement voor oppervlaktekoeling. De vraag naar gekromde en gebogen objecten komt regelmatig voor, en bend carving wordt hiervoor in vele varianten toegepast. Door een bend-patroon aan te brengen, wordt een bepaald deel van het oppervlak voorzien van een groot aantal zorgvuldig geplaatste insnijdingen. Hierdoor ontstaat ruimte om een kleine buiging van het materiaal te tolereren. Wanneer er te veel kracht wordt uitgeoefend, zal het materiaal breken op een van de snijlijnen. Maar door het goed positioneren en verdelen van de krachten blijkt het in de praktijk mogelijk om een buighoek van ruim 120° te realiseren.
Nadat ik de studenten heb uitgelegd hoe deze techniek werkt, stel ik voor om samen een proefexemplaar te snijden. Vol enthousiasme gaan we aan de slag. Twintig minuten later is ons eerste buigbare testscharnierpunt klaar. Bij het buigen blijkt dat na overstrekking boven de 90° breuk optreedt. Dus terug naar de tekentafel. Vijf minuten later hebben we een exemplaar dat prima buigt, voldoet aan de wensen voor de dynamische paraplu en bruikbaar is voor de realisatie van het prototype.
Inzicht geven in toegepaste technieken, laten ervaren hoe machines en materialen werken en vervolgens zelf een eigen exemplaar laten maken – dat geeft dynamiek in kennisoverdracht en brengt nieuwe vaardigheden bij. Het ondersteunen van studenten bij het realiseren van prototypes vind ik leuk om te doen.