24 oktober 2024
SPARK Campus organiseert regelmatig populaire trainingen in lasersnijden en 3D-printen. In mijn rol als trainer word ik ingehuurd om diverse deelnemers in korte tijd vertrouwd te maken met machines en technieken. Vandaag staat de training lasersnijden op het programma. Tijdens deze 4 uur durende training neem ik deelnemers stap voor stap mee in het lasersnijproces.
Als eerste stap gaan we een kijkje nemen bij de lasersnijders. Bij SPARK Campus staan er twee lasersnijders voor publiek gebruik opgesteld: de MetaQuip met een werkbed van 120×90 cm en de Lasergraaf met een werkbed van 60×40 cm. Beide lasersnijders zijn CO2-lasers en kunnen goed overweg met het snijden van hout en acrylaat. Op de lasersnijder start ik het programma RDWorks en laad daar een 3D-huis in, gebaseerd op een plaatdiameter van 3 mm. Binnen 5 minuten is er een compleet bouwpakket gelaserd, en ik leg uit dat er een x/y-as is en dat we de laserstraal op het materiaal moeten instellen met behulp van de auto-focus. Ik licht praktisch de bediening en samenwerking tussen de software op de computer en de console op de lasersnijder toe, waarna we naar het trainingslokaal gaan.
Tijdens de training gebruiken we Inkscape, een open source tekenpakket, om een eerste schets te maken. We exporteren de vormen als DXF-14 bestand en importeren dit vervolgens in RDWorks. Voor elke laag passen we de juiste instellingen aan: vermogen, snelheid, cut/scan. Met behulp van de testpanelen beoordelen we de instellingen voor vermogen en snelheid. In RDWorks kijken we in de simulatie of het juiste pad wordt gevolgd en zien meteen hoe lang de geschatte snijtijd is. Elke deelnemer slaat het ontwerp op en we gaan naar de lasersnijders. Vervolgens gaat ieder zijn eigen ontwerp uitvoeren in 3 mm populierenhout en ook in acrylaat.
Het is altijd mooi om te zien dat deelnemers na het doorlopen van de procestappen hun eigen ontwerp onder de lasersnijders vandaan kunnen halen. Met verbazing over de kwaliteit en trots op het eigen resultaat hebben ze nieuwe vaardigheden aangeleerd. In de komende twee weken mogen de deelnemers een eigen ontwerp volledig zelfstandig uitvoeren. Bij een positieve uitkomst kunnen ze vanaf dat moment zelfstandig lasersnijden. Voor vragen en advies staan de labbeheerders natuurlijk altijd klaar. Op naar nieuwe creatieve uitingen.