5 september 2023
Vanochtend heb ik vanuit mijn rol als trainer bij de SPARK Campus een 3D-printtraining gegeven aan een groep enthousiaste deelnemers. Tijdens deze training hebben we uitgebreid de diverse aspecten van 3D-printtechnologie behandeld, en deelnemers konden praktische ervaring opdoen.
In de introductie van de training heb ik uitleg gegeven over de bestaande 3D-printtechnieken (FDM, SLS en SLA) en welke daarvan beschikbaar zijn binnen SPARK (FDM en SLA). We hebben het proces van laag-voor-laag opbouwen van 3D-geprinte objecten besproken, met toepassingen variërend van architectuur in de bouwsector tot mode, medische toepassingen, kunst en zelfs voedsel printen. Ik heb een overzicht gegeven van de beschikbare materialen, zoals PLA, ABS, HIPS, PETG, Nylon, Flex, PVA, en hun respectievelijke eigenschappen zoals sterkte, hardheid, levensduur, vochtgevoeligheid, oplosbaarheid, warping en flexibiliteit.
Tijdens de uitleg over het sliceproces hebben we gedetailleerd gekeken naar de CURA-slicer, waarbij we onderwerpen als nozzle-diameter, build-plate, hechting met brim en skirts, verschillende typen infill, laagdikte, materiaalinstellingen en de invloed van verschillende soorten ondersteuning hebben behandeld. Vanuit Thingverse heeft ieder een eigen item geselecteerd om 3D te kunnen printen. Daarna zijn we praktisch aan de slag gegaan met de 3D-printers. We hebben de vorige print van de build-plate verwijderd, de status van de build-plate beoordeeld, gecontroleerd of het juiste materiaal voldoende beschikbaar was, en het zelf samengestelde printbestand geselecteerd. Vervolgens hebben we de 3D printer gestart.
Deze training van vier uur heeft deelnemers een inzicht gegeven van diverse 3D-printtechnieken, de overwegingen bij de materiaalkeuze, de vereiste printinstellingen en de voorbereiding van printbestanden. Na succesvolle voorbereiding en afdruk zijn deelnemers nu in staat om zelfstandig aan de slag te gaan. Tijdens de training borrelden er bij de deelnemers al verschillende praktische toepassingen op, variërend van bordspelkarakters tot ophanghaken voor sportfietsen. Het is altijd leuk om te zien hoe deelnemers enthousiast worden en onmiddellijk praktische toepassingen bedenken voor de zojuist verworven kennis.