11 januari 2023
Vandaag heb ik vanuit de SPARK Makers Zone twee 4e jaar studenten HBO Bouwkunde ondersteund met het realiseren van een prototype voor een beweegbaar gevelelement. Op basis van een conceptuele beschrijving en een technisch ontwerp in SketchUp zijn op de Ultimaker 3d printers de benodigde bewegende vlakken in PLA geprint. Deze ochtend gaan we om tien uur aan de slag. Nadat ik het concept van het gevelelement uitgelegd krijg, gaan we samen de technische mogelijkheden onderzoeken. Standaard heb ik meerdere lineaire actuators en spindels liggen met verschillende uitslagen en sterkte – in veel prototype-projecten is er sprake van een lineaire beweging welke handmatig of geautomatiseerd plaats moet vinden. Zo ook hier.
Ik licht toe hoe een lineaire actuator werkt en we vinden een passend 12 volt model met een uitslag van 100mm. Met behulp van MakerCase maken we een ontwerp voor de behuizing waarmee het gevelelement gedemonstreerd kan worden en waarin tevens de lineare actuator met elektronica ingebouwd kan worden. Na het lasersnijden van alle panelen zetten we met houtlijm de behuizing in elkaar. Daarna wordt de schakelaar, het controlelicht, de actuator en de voeding gemonteerd. Ik leg uit en laat zien hoe de elektronica verbonden en gesoldeerd moet worden. Beide studenten pakken het snel op en maken alle verbindingen in no-time af. Met schroeven en tiewraps zetten we de motor en bedrading vast.
Elise & Daniek
“Bas heeft ons heel erg goed geholpen bij het realiseren van ons idee. In 1 dag is het gelukt om een werkend model te maken. Bas liet ons zelf alles maken en bedenken, maar gaf tips en uitleg waar dat nodig was. Hij heeft veel kennis in elektromechanische prototypes maken, wat hij ook graag met ons wil delen. Dank je wel voor de fijne samenwerking!“
‘s-Middags rond half drie zijn we klaar. Het bewegend gevelelement is gerealiseerd. De actuator kan met een schakelaar automatisch uitgevouwen en ingevouwen worden. In de behuizing graveren we de projectnaam ‘Accordeongevel’. De stand van de schakelaar wordt eveneens gegraveerd en de behuizing wordt voorzien van namen van beide studenten. Nog even wachten tot de 3d printer alle elementen geprint heeft. En dan klaar voor de presentatie van dit eindwerkstuk.
Ik vind het leuk om op deze manier ondersteuning te bieden aan bedrijven en studenten en ze te begeleiden in het realiseren van ideeën en concepten. Praktische kennisoverdracht en het laten verwerven van nieuwe skills, dat is waar ik veel plezier uit haal in mijn werk als maker, trainer en experimenteel uitvinder in elektromechanische prototyping.