10 augustus 2022
Afgelopen week kreeg ik de vraag om te kijken wat er defect zou kunnen zijn aan de booster-versterker van een 20 jaar oude Audi TT. Dit zijn altijd interessante uitdagingen. Standaard zijn er een aantal componenten die de tand des tijds lastiger weten te doorstaan. Dit zijn met name condensatoren en bewegende onderdelen zoals potentiometers.
In dit geval was de opgebouwd rondom 2 Philips TDA versterker IC’s welke op het eerste oog op deze print geen enkele uitwendige beschadigingen lijken te hebben. Vervolgens ben ik nauwkeurig alle condensatoren door gaan meten. Deze condensatoren kunnen na verloop van jaren issues krijgen. Dit geldt met name voor aluminium electrolytic capacitors, welke vervaardigd zijn in Taiwan tussen 1999 en 2007. Interne corrosie on deze condensatoren leidt vaak tot gasontwikkeling wat zich uit in geplofte condensatoren. Maar na zorgvuldige inspectie blijkt dit op deze print niet het geval. Wel blijkt bij het doormeten van het relais dat het NC (normally closed) contact geen stroom doorlaat. En dit is meteen verdacht.
Na het relais uit de printplaat gesoldeerd te hebben blijkt dat twee van de pootjes (op de onderstaande foto links) van het relais door corrosie volledig opgelost zijn. Het relais is van een gangbare pin-layout en is als spare part (op de foto rechts) goed verkrijgbaar. Na het insolderen van het nieuwe relais en het terug monteren van deze booster-versterker, kunnen luidsprekers achter in de auto weer op vol volume en kan de Audi TT lekker zonder dak en ondersteund met frisse muziek de weg op.