25 april 2023
Voor sommige projecten is het noodzakelijk kleine opstellingen te creëren welke langdurig op een powersource kunnen blijven werken. In een recent project heb ik hiervoor de ATTINY85 ingezet. Dit is een kleine processor welke geprogrammeerd kan worden met de Arduino IDE en in rust een stroomverbruik heeft van nog geen 100 µA. De afmeting in combinatie met stroomverbruik maat het een ideale kandidaat om ingezet te worden bij specifieke prototypes. Bovendien is de ATTINY85 in grotere aantallen verkrijgbaar met een stuksprijs onder één euro.
Het programmeren van de ATTINY85 vereist de inzet van een programmer, omdat deze tiny-processor zelf niet over een native USB bus beschikt. Met behulp van een speciale sketch kan een reguliere UNO als programmer ingezet worden. Het geheugen van de ATTINY is 8kb, een factor 4 minder dan een Arduino UNO. De ATTINY heeft 6 IO poorten, waarvan er 2 ingezet kunnen worden als PWM poort voor servo’s of PWM sturing en 3 ingezet kunnen worden als 10bit ADC analog input.
‘Blink’ als standaard ‘hello-world’ sketch kan zonder problemen geflashed worden. Ondersteuning van de standaard Servo library verloopt prima, als ook het aansturen van de Adafruit’s NeoPixel library. Bovendien is er voor het aansluiten van de ATTINY85 bij geen kristal noodzakelijk, waarmee het aantal ondersteunende componenten beperkt blijft. Het voeden van een project kan prima verlopen met een knoopcelbatterij of een LiPo accu.
In deze proof of concept (POC) opstelling is een duo LED actief, welke met een duty-cycle van 2% voldoende tijd licht geeft om gesignaleerd te worden, maar tegelijkertijd zodanig weinig vermogen opneemt, dat de schakeling lang actief zal kunnen blijven. De ATTINY85 is beschikbaar in verschillende packaging formats: 8-pin PDIP (Plastic Dual Inline Package), 8-pin SOIC (Small Outline Integrated Circuit), 20-pad QFN (Quad-Flat No-leads ) en MLF (Micro Lead Frame).