21 maart 2024
Voor de technische realisatie van een interactief keramisch kunstobject ben ik vandaag vanuit de SPARK Campus gestart met het bieden van praktische ondersteuning aan een van de projecten voor Light on Labs. Lydia Fraaije, biomimicry architect van Fraai Architecten heeft in samenwerking met het keramisch atelier Cor Unum ‘s-Hertogenbosch en de SPARK Campus een interactief keramisch beest ontwikkeld. Dit beest reageert op veranderingen in de directe omgeving door beweging, licht en geluid te registreren. Het aaien, optillen, schudden en weer laten rusten leidt tot visuele effecten, weergegeven door geprogrammeerde lichtscenes met NeoPixels.
Aangezien dit keramische beest interactief is, is er een sterke behoefte aan mobiele voeding met een oplaadbare LiPo accu. De lichteffecten worden weergegeven door series NeoPixels die in verschillende anatomische vormen (zoals rug, snuit, wang…) aangestuurd kunnen worden. Een 2000mA LiPo accu biedt voldoende vermogen om het beest op te tillen, te bewegen en interactie mee aan te gaan. Het centrale hart is een Arduino BLE Sense rev 2. Dit sensordeck heeft naast een µProcessor een reeks ingebouwde sensoren om beweging, acceleratie, licht, geluid, temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk, kleur, helderheid en gebaren te detecteren. De nRF52840 64MHz µprocessor heeft voldoende capaciteit om de sensoren frequent uit te lezen en voldoende I/O pinnen om de NeoPixels aan te sturen.
Lydia Fraaije heeft als biomicry kunstenaar het beest ontworpen en samen met het keramisch atelier Cor Unum uitgewerkt tot een porseleinen keramische versie die voldoende lichtdoorlatend blijkt te zijn. Het monteren van de NeoPixel strips vergt nauwkeurigheid. Voor de aansturing heb ik een lookup tabel gecreëerd en deze geïntegreerd in een specifieke library. Deze library maakt het mogelijk om elk anatomisch element aan te sturen vanuit de Arduino C++ omgeving. Ook heb ik een aantal procedures ontwikkeld waarmee lichtscenes worden opgebouwd. Deze lichtscenes worden geactiveerd door de waarden die gemeten worden door de verschillende sensoren. Dit alles resulteert in een compact, interactief en op accu werkend ontwerp, waarmee de creatieve visie van deze kunstenaar gerealiseerd kan worden.
Technische projecten als onderdeel van artistieke uitingen vertonen specifieke kenmerken. Er is vaak geen bewezen ontwerp, de eisen en wensen zijn meestal flexibel of niet strikt gedefinieerd, budgetten zijn beperkt en de criteria voor succes zijn niet per se technisch van aard. Dit heeft als direct gevolg dat de besluitvorming bij het zoeken naar technische oplossingen niet wordt geleid door een standaardbenadering. Het actief meedenken, aandragen van ideeën en het tonen van praktische voorbeelden is hierbij vaak de sleutel tot succes.
Ik vind het erg leuk om dit soort trajecten uit te voeren. Een creatieve visie vanuit een kunstenaar vraagt vaak om een vertaling naar elektronische componenten, programmeercode en elektromechanische montage om de gewenste vorm en functionaliteit te bereiken. Dit soort projecten vereist inlevingsvermogen, praktische vaardigheden en profiteert van inventieve oplossingen.