Hackaday Europe 2025 – Hardwareconferentie in MotionLab.Berlin

18 Maart 2025

Hackaday Europe 2025 in Berlijn
Afgelopen weekend vond de Hackaday Europe 2025-bijeenkomst plaats in de makerspace MotionLab.Berlin. Tijdens deze conferentie worden presentaties gegeven en workshops en lightning talks georganiseerd, allemaal met een focus op hardware-innovatie en -ontwerp. De openingskeynote wordt dit jaar verzorgd door David Cuartielles, mede-oprichter van Arduino en verantwoordelijk voor de afmetingen van het Arduino Uno-formaat. Zijn presentatie heeft de titel: ‘Wat als de toekomst van elektronica composteerbaar was?’

Internationale deelnemers en kennisdeling
Tijdens deze conferentie komen ruim 300 deelnemers samen om kennis en ervaring uit te wisselen. Deelnemers komen voornamelijk uit Europa, en ik spreek vooral met mensen uit Zweden, Duitsland, Hongarije, Italië, Frankrijk en Litouwen. Een bonte verzameling van gelijkgestemden met een brede interesse in hardware, software, sensoring en analytics. Tijdens de informele koffiemomenten delen deelnemers hun nieuwste projecten en ontstaan er nieuwe inzichten en contacten.

Inspirerende presentaties en onderwerpen
Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere: ‘De toekomst van composteerbare elektronica’, ‘Ervaring met het ontwikkel- en maakproces van de Hackaday Supercon badge’, ‘Inzicht in chips door de siliconenlaag te doorgronden met IRIS (InfraRed In-Situ)’, ‘Het ontwikkelen van een NFC-betaalsysteem voor een muziekfestival’, ‘Het hacken van een flipperkast’, ‘Het ontwikkelen van lichtsculpturen voor kunst en plezier’, ‘Neonpixels’, ‘Het maken van flexibele PCB’s’, ‘Decoderen van software voor pen plotters en CNC-machines’, en ‘Half-size hacking: 0,05-inch matrixboards onder de microscoop’. Leerzame presentaties die mij vooral veel inspiratie geven voor mijn eigen projecten.

Een werkplaats vol experimenten
Op de werkvloer heerst een sfeer van experimenteren en samenwerking. Overal liggen elektronische componenten, soldeerbouten, demoprojecten, printplaten en meetapparatuur. Deelnemers zijn druk bezig met hun projecten en delen graag hun kennis of vragen hulp bij verbeteringen. Opvallend is dat commerciële belangen en winstbejag geen rol spelen; enthousiasme over eigen projecten en nieuwsgierigheid naar die van anderen staan centraal. Ik zie vaardigheden waar ik jaloers op ben en ontdek nieuwe technieken voor SMD-verbindingen. Veel projecten combineren elektronica met 3D-behuizingen, motoren, sensoren en displays. Op enkele plekken worden demo’s gegeven van producten die zich nog in een vroege experimentele fase bevinden.

Een lange, maar inspirerende dag
De dag duurt van negen uur ’s ochtends tot negen uur ’s avonds. Ik kijk mijn ogen uit, talloze presentaties bijgewoond en maak onbewust al connecties met mijn eigen projecten. ’s Avonds besluit ik micro vero boards te bestellen om de miniaturisatie van mijn projecten te versnellen. Daarnaast lijkt een uitstap van Neo-pixels naar neonpixels mij een interessante uitdaging, en het parametriseerbaar maken van lichtobjecten opent wellicht de deur naar verrassende nieuwe producten. Kortom, een dag vol waardevolle contacten en vernieuwende inzichten.