Eerste ervaring met Raspberry Pico Wireless, klein formaat, low power en nog geen €7 per stuk

4 augustus 2022

Vandaag ontving ik de eerste exemplaren van de nieuwste Raspberry Pico W (wireless 2.4 GHz). Daarmee ben ik direct aan de slag gegaan. Dit Pico W boardje kost nog geen € 7 ex. btw. Heeft een 2MB flash geheugen aan board, net als nagenoeg alle mogelijkheden van de GPIO poorten zoals de normale Pico en voorzien van een wireless WiFi – gebaseerd op de Infineon CYW43439.

Het Pico W board is voorzien van zogenaamde castellated holes, waarmee de ground connecties makkelijk te onderscheiden zijn van de GPIO poorten. Solderen van aansluitpinnen of toepassing als SMD component is beide mogelijk. Alhoewel de Infineon chip ook Bluetooth 5.2 in zich heeft, wordt op dit moment door de firmware alleen WiFi ondersteund. Met Mircopython via de Thonny editor blijkt het eenvoudig mogelijk om met de ‘network library’ een netwerkscanprogramma uit te programmeren. En met nog geen 100 regels code is er zo een webserver opgezet waarmee de interne LED via een webpage bestuurd kan worden voor <aan> – <uit> – <toggle>. Wetende dat er nog 22 andere IO poorten zijn en dat low power management ondersteund wordt, is deze Pico W een mooi platform voor wireless IoT projecten.

Om er zeker van te zijn dat ik er voldoende mee kan experimenteren heb ik meteen een aantal exemplaren besteld. Handig voor data communicatie is dat zowel de SPI als I2C poorten dubbel uitgevoerd zijn en dat er een drievoudige ADC poort op zit. De voeding is erg tolerant 1.8 – 5.5 volt waarmee directe power vanuit een enkele lithium accu zonder aanpassingen mogelijk is. Naast de standaard Arduino’s, Wemos en ESP32’s is dit een welkome aanvulling. Hopelijk komt er binnenkort ook Tasmota ondersteuning, waarmee het een krachtige, cost-efficiënte oplossing voor in domotica is.