11 oktober 2022
Vandaag heb ik een groep internationale studenten van de St. Joost School of Art & Design in een 3 uur durende workshop verder gebracht in de kennis en praktische vaardigheden van embedded computing, programmeren en elektronica & mechanica. Na een korte introductie van de basisbeginselen van motoren, sensoren, actuators, relais en LEDs zijn we praktisch met de multimeter aan de slag gegaan. Het verbinden van de Arduino en het meten van de potmetervalues hebben we elektronisch nagebouwd met de seriƫle plotter.
Om het tempo wat te versnellen, zijn we na de koffiepauze direct met warmtesensoren en servo’s aan de slag gegaan. De TMP36 is hierin altijd een krachtig voorbeeld. Je kan hem eenvoudig op de analoge poort aansluiten, om er vervolgens achter te komen dat er nog wat berekeningen met integers en floating points nodig zijn om een gemeten spanningswaarde om te zetten naar een leesbare temperatuur. De variabele waarin de temperatuur wordt geregistreerd hebben we vervolgens gebruikt als input voor het aansturen van de servo’s. Een domotica oplossing van een temperatuur gestuurde raamopener of klepregelaar is hiermee zo in elkaar gezet.
Naast de servo’s hebben we ook piezo speakers in gezet om de gemeten temperatuur akoestisch te kunnen weergeven. Tenslotte hebben we een lichtgevoelige fototransistor ingezet om een Photosynthesizer te maken, waarbij het gegenereerde geluid afhankelijk is van het omgevingslicht of direct invallend licht van bijvoorbeeld een mobiele telefoon of aansteker. Een creatieve, inspirerende sessie, waarbij ik zelf gefascineerd heb ervaren hoe er vanuit een artistieke inslag gewerkt kan worden met de inzet van het embedded Arduino platform.