8 juni 2023
Een interessant project dat ik onlangs tegen kwam op Instructables.com, gebruikt een NEMA17 stappenmotor als rotary encoder. Hiermee kan een draaiende beweging worden omgezet in een numerieke waarde, waardoor de rotatiehoek wordt vertaald naar een getal. Dit wordt mogelijk gemaakt door het gebruik van een OpAmp (operationele versterker) die kleine signaalverschillen versterkt.
Voor mijn eigen project maak ik gebruik van de LM358, een voordelige OpAmp die slechts €0,30 kost. Samen met een aantal weerstanden en drie LED’s bedragen de totale materiaalkosten minder dan een euro. Het signaal dat wordt gegenereerd door de spoelen van de stappenmotor bij rotatie, wordt versterkt en vergeleken met een referentiespanning door de OpAmp. Dit proces wordt toegepast op beide spoelen in de stappenmotor, waardoor het mogelijk is om niet alleen het aantal stappen te tellen, maar ook de richting waarin de motor wordt gedraaid.
Deze kosteneffectieve oplossing biedt diverse toepassingen, zoals volumeregeling, helderheidsregeling, menu- en navigatieknoppen, een scrollwiel, gamecontrollers, camera-instellingen, effectpedalen, synthesizers, virtual reality, interactive art, escape room puzzelbesturing, rolstoelbesturing, protheseregeling, aangepaste voertuigbesturing, kinetische kunstwerken, participatieve kunst, robotica en domotica. Ik zie dit als een veelzijdig alternatief interactiemedium met meerdere functionaliteiten.
Binnenkort ga ik ook aan de slag met het gebruik van LED’s als interactief medium. Door het meten van de capacitieve waarde kan worden bepaald wat het niveau van omgevingslicht is. Door deze waarde continu te monitoren en te vergelijken met een referentiewaarde, kan de LED zowel licht uitstralen als detecteren wanneer er een object voor de LED wordt geplaatst. Kortom, er zijn allerlei interessante ontwikkelingen gaande op het gebied van interactieve media.