16 februari 2023
Recent ben ik gestart met me te bekwamen in het maken van Manhattan style elektronica-objecten, waarbij functie en vorm leiden tot creatieve objecten. Eén van de tools die ik daarbij gebruik, is een micro-tig-lasapparaat waarbij onder een microscoop zeer nauwkeurig gelast kan worden. Tijdens het lassen is het van groot belang dat er geen stromen door de elektronische componenten heen lopen en ook dat de componenten gefixeerd worden, zodat ik me tijdens het lassen kan concentreren op de las en geen zorgen hoef te maken over de positionering en fixatie.
Aangezien ik nu bezig ben met een project waar een Raspberry Pico W is opgenomen, moeten er 40 contacten gelegd worden met de Pico printplaat, waarbij de dikte van de verbindingsdraad nagenoeg even groot is als alle beschikbare ruimte. Dat zou direct 40x tot kortsluiting kunnen gaan leiden. Vandaar dat ik besloten heb de verbindingen naar buiten te brengen op een breder pad-grid. Ik heb bedacht dat wanneer ik een printplaat ontwerp en de printsporen uitvoer als holte in een 3D print, dit prima kan werken als dead-bug fixatie bracket om de koperen staven in positie te houden tijdens het lasproces.
In Fritzing heb ik een printplaatontwerp gemaakt waarbij de 2.54mm pads uitgelegd worden naar een 4mm pad-grid. Hiervan maak ik een single layer SVG printplaat-export welke ik in Tinkercad importeer en positioneer als holte in een onderplaat.
In de praktijk blijkt na het printen dat de koperen staven prima passen en met wat begeleiding van een warme soldeerbout ook nog eens perfect op de plaats blijven zitten. De eerste staven gaan prima. Maar de kunst is om geconcentreerd te blijven werken tot en met de laatste staaf. Na anderhalf uur werken heb ik mijn plan uitgevoerd en ben ik klaar voor de verdere uitwerking van de pin-layout, functionaliteit, speaker, sensor en power converter. Wordt binnenkort vervolgd.