Manhattan style electronics – see-trough bare circuitery – mijn eerste stappen tussen functionaliteit en kunst

13 februari 2023

Binnen de elektronica bevinden zich meerdere stromingen: van low-tech tot high-tech en van puur functioneel naar kunstzinnig. De Manhattan style – see trough bare circuitery electronics (zie ook https://hackaday.com/tag/manhattan-style) is een stroming waarin ik een mooie verbinding zie tussen functie en vorm. Elektronica componenten zijn kleurrijk, herkenbaar, veelvormig en bovendien voor de gewone gebruiker mysterieus in functie. In de Manhattan style worden verbindingen tussen componenten een belangrijk visueel onderdeel van de schakeling en krijgt elektronica een nieuwe PCB-loze verschijningsvorm.

Uitdagingen bij dit soort projecten is de verbinding tussen de componenten. Door de fysieke ophanging worden de verbindingen van de componenten zowel elektronisch als mechanisch gekoppeld. En dat vormt bij het verbinden regelmatig een uitdaging. Een strakke opbouw van zo’n Manhattan schakeling draagt sterk bij vormgeving en fysieke vorm. Het belang van doordachte pasmal met haakse hoeken en gelijkbenige verbindingen is hierbij een punt van aandacht. Omdat er geen sprake is van een printplaat of PCB, is de nodige aandacht vereist bij het buigen en knippen van verbindingen.

Voor het maken van strakke verbindingen gebruik ik 1.5mm2 koperdraad welke ik met een 3d geprinte pasmal in de juiste hoeken buig en op lengte knip. De verbindingen van de koperdraden maak ik met een micro tig lasapparaat, waarmee ik onder een microscope de fijnste verbindingen kan maken. Dit kan alleen bij soortgelijke metalen – dus voor het verbinden van de LEDs, weerstanden en processoren ben ik vooralsnog afhankelijk van de nodige soldeerverbindingen.

het resultaat van deze Manhattan style schakeling is de onderstaande teller, welke bestaat uit 2x 7-segments digits en terugtelt van 99 naar 0. Ieder segment is opgebouwd uit drie rode 5mm LEDs. De matrix waarmee ze opgebouwd zijn, is met twee koppelweerstanden verbonden aan de GPIO’s van een Raspberry Pico W. Een geprogrammeerd algoritme zorgt ervoor dat iedere 500 milliseconde de teller terugloopt.

Deze digits kunnen in gebruikt worden als element voor een klok-, nummer-, teller- of bijvoorbeeld prijsaanduiding. Het tellen van het aantal bezoekers, het weergeven van het laatste bingo-cijfer, of het oproepen van de volgende bezoeker… diverse mogelijkheden om een kunstzinnig vormgegeven Manhattan style see-trough bare circuitery electronics schakeling in te zetten. Op naar mijn volgende project met sensors, display en processor in Manhattan style.