Van ontwerp tot sprankelend resultaat : KW1C studenten verleggen grenzen bij Sparkling Plastic met ontwerpen, mallen maken en extruderen van gerecycled plastic

15 juni 2023

Als trainer vanuit de SPARK Makers Zone begeleid ik vandaag de studenten van KW1C Human Technology bij hun kennismaking met gerecycled plastic. We hanteren een experimentele aanpak en zijn begonnen bij SPARK met verschillende ideeën voor mallen. In groepjes van twee hebben ze vanochtend verschillende ontwerpen voor mallen gemaakt, variërend van een penny-skateboard tot een cartoonversie van een vogelbekdier. De studenten hebben zelfstandig gebruikgemaakt van Illustrator om hun ontwerpen vorm te geven en exportbestanden te genereren voor de Zünd freesbank. Met behulp van deze freesbank worden de mallen nu binnen enkele minuten gefreesd uit 16mm MDF. We zijn klaar om naar Sparkling Plastic te gaan.

Sparkling Plastic is een lokale werkplaats in Den Bosch die op duurzame, educatieve, creatieve en sociale wijze hard plastic afval recycleert. Na een informatieve rondleiding kunnen de studenten zelfstandig aan de slag met hun eigen gemaakte mallen. De mallen worden geplaatst in metalen bekistingen die bestand zijn tegen druk tot 200 bar. Om het lossingsproces te vergemakkelijken, bedekken we de mal met bakfolie en behandelen we deze met siliconenspray. We hebben gekozen voor gerecycled polypropyleen (PP) in de kleur ‘geel’. In een robuuste extruder smelten we de plastic snippers bij hoge temperaturen en gieten we ze vervolgens in de mal als een stevige substantie. Zodra de mal voldoende is gevuld, zetten we deze onder druk in een hydraulische pers en geven we het object 20 minuten de tijd om af te koelen.

Hoewel de aanpak van vandaag experimenteel is, blijken de resultaten verrassend goed te zijn. Na voldoende afkoeling zijn de studenten enthousiast aan de slag gegaan met hamers, beitels, dremels, slijptollen en bandschuurmachines. Met zorg verwijderen ze overtollige plastic elementen en stap voor stap wordt het eindresultaat tastbaar. Tijdens de afsluiting van deze leerzame dag bij Sparkling Plastic gaan de studenten voldaan naar huis, en één van hen heeft zelfs op het laatste moment een stageplaats weten te bemachtigen. Kortom, het is een dag vol waardevolle lessen en mooie resultaten geweest.