Workshops, Trainingen & Individuele begeleiding

Van de basisbeginselen elektronica, C++ Arduino en Python Raspberry tot en met Tiny Machine Learning op embedded platforms
Vanuit BotBerg geef ik regelmatig trainingen op gebieden als Basisbeginselen Elektronica & Mechanica, Embedded Computing met Arduino, Rapsberry, Micro:Bit en ESP, Internet of Things, Tiny Machine Learning, Sensoring – Data Collection & Analytics, 3D printen, Lasersnijden. Daarnaast organiseer ik ook op maat gemaakte creatieve workshops voor het zelf maken van een gepersonaliseerde woordklok, praktisch leren programmeren in C++ en het programmeren in MicroPython voor het aansturen van een Rudolf Rednosed rendier in kerstthema.

Arduino trainingsportfolio BotBerg – 4 Trainingen van beginnen tot machine learning
Vvan basiskennis elektronica, introductie in het Arduino platform tot en met geavanceerde data collectie, internet of things (IoT) en machine learning (TinyML). Hieronder staat een beknopt overzicht weergegeven van de trainingen welke gegeven worden rondom embedded computing met Arduino, waarbij indien gewenst ingestapt kan worden met de introductie Basiselektronica. Arduino is een open source hardware en software-omgeving waarmee eenvoudige basistoepassingen kunnen worden gemaakt en waar middels de recente toevoeging van de Arduino Pro omgeving ook zeer complete professionele industriële toepassingen kunnen worden gerealiseerd.

Het bovenstaande trainingsportfolio van BotBerg start met een introductie basiselektronica en groeit met Arduino door tot KPI dashboarding met Internet of Things en machine learning met behulp van TinyML. Daarnaast is er ook een ontwikkelpad (1-4) specifiek gericht op sensoring data waarbij vanuit basis sensoring uitgewerkt wordt naar Arduino Nicla industriële bewegings- en environment data op basis van Bosch Sensortec.

Workshop Rudolph the Red Nosed Reindeer – Programmeren in MicroPython
Speciaal voor het kerstseizoen heb ik deze workshop ontwikkeld waarmee deelnemers zelf een rendier kunnen programmeren. Rudolph heeft een grote rode LED neus welke kan knipperen en kan branden. Ook heeft hij een servo-aangedreven voorpoot die naar boven en naar beneden kan. Daarnaast is de kerstboom voorzien van lampjes welke kunnen branden en knipperen. Het huis heeft een brandend haardvuur en achter de raam branden rode en groene lichten. Bovendien is de kerstster draaibaar en voorzien van een potentiometer. Deze kan worden uitgelezen om bijvoorbeeld snelheid van knipperen of de draaihoek van de voorpoot te regelen.

Workshop Buzzwire – Bouw in 3uur je eigen elektrische zenuwbedwinger met geluid
In opdracht van de SPARK Makers Zone heb ik een workshop ontwikkeld en meervoudig gefaciliteerd, waarin deelnemers binnen 3 uur praktisch aan de gang gaan met batterij, LEDs, buzzer, koperdraad, schroeven en hout. Het schroeven, boren, solderen en timmeren leidt tot mooie resultaten. Deelnemers maken zelf een circuit wat met de buzzwire stok succesvol afgelegd moet worden. En wordt onverhoopt de kopervorm toch geraakt, dan maakt de buzzer zich luid kenbaar en gaat er een LED lamp branden. Iedereen gaat naar afloop naar huis met de eigen creatie en een positieve ervaring met techniek en elektriciteit.

Workshop WordClock – Bouw in 3 uur je eigen WordClock
Bouw zelf mee aan je eigen WordClock. Door het meebouwen aan je eigen klok leer je nieuwe vaardigheden. Je gaat praktisch aan de slag met technieken als elektronica, 3D printen, lasersnijden, programmeren en solderen, met de nodige uitleg en ondersteuning. Als eindresultaat krijg je je eigen gemaakte WordClock mee naar huis. Deze workshop duurt 3 uur. Je kunt je individueel inschrijven of als groep. De groepsgrootte is minimaal 2 en maximaal 4 personen. Wil je inschrijven, of heb nog extra vragen? Stuur een mail naar bas@botberg.nl.

Introductie 3D design en 3D printen met Tinkercad
Zelf je eigen ontwerp maken in 3D en vervolgens uitprinten op een 3D printer. Deze workshop geeft je de mogelijkheid om binnen één dagdeel kennis te maken met de eerste stappen in het 3D ontwerpen met behulp van Tinkercad. Vervolgens kun je je eigen ontwerp voorbereiden om 3D te printen en krijg je inzicht in de stappen die nodig zijn om je eigen ontwerp tot leven te wekken. Deze 4 uur durende workshop geeft je praktisch inzicht in de wereld van 3D ontwerp en 3D printen. 

Individuele begeleiding bij technische vraagstukken en nieuwe skills
Over de afgelopen jaren heb ik ontdekt dat ik persoonlijk het meeste plezier haal uit het overdragen van kennis en het enthousiasmeren van anderen. Trainingen en workshops in groepsverband zijn hierin een goede vorm. Steeds vaker kom ik in aanraking met mensen die individueel skills willen beheersen op 3d ontwerp/printen, laserscannen, Arduino, Raspberry Pi, C++, Python, CircuitPython en MicroPython, 3d scannen en ook basis elektronica. Doorgaans is er een praktisch vraagstuk welke ze graag willen oplossen met een nieuwe skill. Als oplossing hiervoor geef ik hiervoor een individuele hands-on training, waarbij we samen ingaan op de specifieke behoeften.

Het gaat bijvoorbeeld over het ontwerpen en realiseren van een aansturing voor motoren, ombouwen van 220 volt LED armaturen naar 12 volt voor toepassing in een camper, creëren van een vectorbestand om te kunnen laseren op basis van een foto met emotionele waarde, praktische introductie voor het opzetten van een Raspberry Pi Kiosk omgeving waar op afstand op ingelogd kan worden, vervangen van condensatoren in bestaande versterker, verplaatsen van een USB connector op een bestaande printplaat.

Door individueel begeleiding te geven wordt in een korte tijd een grote leercurve doorlopen. Hiermee kan direct aan de slag gegaan worden en worden nieuwe skills enthousiast toegepast. Het effect van kennisdeling is dat je iets leert. En iets leren heeft vaak een grote of kleine verandering tot gevolg op een ander vlak. Een verandering van denken, doen en beleven. Gedeelde kennis versnelt efficiency, vergroot het vermogen om te innoveren en kan leiden tot betere beslissingen – het is daarmee een belangrijke succesfactor nieuwe grondstof om te leren, kijken, ontdekken en te creëren.