Schets omzetten naar een strak DXF vectorbestand – voorbereiding voor lasersnijden uit Cortonastaal

2 februari 2022

Van een creatieve schets of tekening naar een strak bestandsformaat waarmee lasersnijders overweg kunnen, dat is een uitdaging die ik in mijn praktijk regelmatig tegenkom. Kennis van het benodigde bestandsformaat en ervaring met softwaretools blijkt hierin keer op keer de sleutel tot succes.

Het automatisch overtrekken van een foto, scan of JPG en PNG plaatje van internet geeft in veel gevallen niet het gewenste resultaat. Te hoekig, samensmelting of te veel losse vectoren. Net zoals bij deze schets… het geautomatiseerd overtrekken levert een hoekig bestand op met meer dan 9.000 lijnstukken. Te veel om handmatig te corrigeren. Dat vraagt om een geavanceerder algoritme, waarmee de mate van vlakheid, corner fit, pixels-noise en bitmap fading gedimensioneerd worden.

Het eindresultaat is een goed werkbaar vectorbestand in DXF formaat, waarin de scherpe hoeken naar wens omgezet zijn naar bezier curves en arcs. Het vectorformaat is schaalbaar en kan dienen als input voor een lasersnijder, vinylsnijder, waterjet of kan dienen als ground-plate voor een 3D tekening in bijvoorbeeld Sketchup, Fusion360, SolidWorks of Thinkercad.