Ondersteuning bij 3D printen van een deck-chair

26 april 2022

In mijn rol als SPARK-labondersteuner heb ik de vandaag succesvol een full-scale deck-chair gerealiseerd voor een van de makers welke aangesloten is bij de SPARK Makers Zone. De full-scale print heeft een afmeting van 200x85x100cm. De stoel is gerealiseerd met zwarte poly-propylene pallets welke versterkt zijn met 30% short glass fibers.

Het ontwerp is gemaakt door een jonge ambitieuze designer welke optimaal gebruik maakt van nieuwe productietechnieken. Door vakkundige ondersteuning van de 3D softwaremaker hebben we de randen van de mogelijkheden kunnen opzoeken. 

De deck-chair is gerealiseerd met de ABB Robotarm, voorzien van een CEAD extruder, waarop ik in 2020 onder andere de deuren voor mijn eigen Nekaf Jeep heb gemaakt. Inmiddels is de techniek van het slicen en voorbewerken aanzienlijk geavanceerder geworden. Dit biedt tegenwoordig mogelijkheden tot gewelfde vormen in grote objecten.

Bij het praktisch printen met deze big-scale ABB 3D printer blijkt het keer-op-keer dat controle over de warmte-afvoer en printsnelheid in grote mate bepalend zijn voor het printresultaat. Daarnaast is ook de kwaliteit van de plastic pallets en de mate van droogheid van deze pallets essentieel voor een goed resultaat. Maar bovenal blijkt dat innovatie – ook in 3D printen – een leercurve kent en dat een goed resultaat komt met vallen-en-opstaan. Op naar nieuwe ontwerpen en full-scale prints.