Inspiratiesessie voor Expeditie Flevoland – afsluitend met een eigen ‘makers’-beleving

8 december 2022

Vandaag heb ik vanuit mijn rol als labbeheerder bij de SPARK Makers Zone een Inspiratiesessie geleid voor het team ‘Expeditie Flevoland’. Dit team bestaat uit een groep enthousiaste impactmakers welke op een slimme manier de communicatie, kennis en samenwerkingsverbanden rondom duurzame initiatieven versterken. Vandaag is de dag gericht op inspiratievoorbeelden voor het versnellen van de energietransitie richting een duurzame manier van samenleven.

Tijdens de rondleiding laat ik onder andere zien op welke wijze bij SPARK gerecycled plastic door de 3 meter hoge ABB Robotarm geprint wordt tot herbruikbare elementen voor een voetgangers- en fietsersbrug. Bij de Zünd CNC machine leg ik uit hoe OSB platen gefreesd zijn tot bouwelementen voor verschillende tiny houses. Ik leg uit hoe we 3d printers in zetten om reserve-onderdelen te printen en maar ook hoe we de carnavals-‘Knillis’ 3d gescand hebben en deze vervolgens op de 3d printers vermenigvuldigd hebben. Bij de electronicahoek geef ik aan wat we hier ontwikkelen, bouwen, meten en testen en hoe we dit ook in kunnen zetten voor projecten in de energietransitie. Tussendoor zien we voorbeelden van bio-based scheidingswanden.

Tenslotte gaan we naar de lasersnijders. Hier zetten we ‘live’ het logo van Expeditie Flevoland om in een sleutelhanger. Iedereen krijgt de mogelijkheid om een gepersonaliseerde tekst aan te brengen en gaat onder begeleiding zelf de lasersnijder bedienen om vervolgens met een persoonlijke, tastbare herinnering aan deze rondleiding door te gaan met het programma van de dag.

Het leuke van dit soort sessies vind ik dat je heel praktisch inzicht geeft in de innovatieve en creatieve mogelijkheden bij een organisatie als SPARK. Bovendien ondergaan de deelnemers zelf de echte ‘makers’-beleving wanneer ze zelf met de startknop de lasersnijder in gang zetten en hun eigen gepersonaliseerde sleutelhanger gemaakt zien worden.