Impact van geforceerd koelen – begeleiding Avans Werktuigbouwkunde studenten in large scale 3D printen met robotarm

25 mei 2022

Vandaag en gisteren heb ik vanuit mijn rol als labbeheerder bij de SPARK Makers Zone studenten Werkuigbouwkunde (WTB) van Avans Hogeschool ‘s-Hertogenbosch begeleid in het realiseren van één van hun projecten. Hierbij zijn we voor het slicen van de prints vakkundig bijgestaan door Peter Storey, research engineer bij Autodesk, de makers van onder andere Fusion360 en ThinkerCad. 

Dit project van beide Avans WTB studenten heeft als doel inzicht te geven in de impact van geforceerd koelen op de rek- en treksterkte van large-scale 3D printing. Om de interlayer temperatuur tijdens het printen te bewaken is gebruik gemaakt van een geavanceerde high-resolution thermische camera, waarmee gegevens geregistreerd zijn om de testresultaten te onderbouwen. 

In voorbereiding hebben beide studenten een indrukwekkende ventilator met een doorsnede van 70cm omkast met een zelf gelaste behuizing. Met deze opzet zijn test- en controle prints gemaakt, waaruit zogenaamde test ‘dog bones’ gesneden worden. Het resultaat van deze 3D prints gaat ondersteuning geven in de constructie voor een full-size 3D geprinte brug, waar over een tijdje zowel voetgangers als fietsers zich kunnen verplaatsen.