Eerste ervaring met de PUK 5 – compact TIG impuls lasapparaat voor elektronica prototyping

6 september 2022

Vandaag heb ik de mogelijkheid gekregen eigenhandig ervaring op te doen met de PUK 5, een compact TIG impuls lasapparaat. Dit lasapparaat biedt mogelijkheid om ultra-fijn te lassen. Ondanks mijn zeer beperkte TIG laservaring voelt het werken met deze micro TIG machine als eenvoudig en heel intuïtief. De vermogensinstellingen zijn zeer precies, waarmee instellingen voor het lassen van de kleinste componenten of vlakken eenvoudig mogelijk is. 

Als proef op de som heb ik een aantal metaalplaatjes aan elkaar gelast, waarbij de laslijn uitermate fijn is en de warmtedistributie tot een heel klein oppervlak beperkt blijft. Zo heb ik een rvs-veer vastgelast en een twee draadeinden vastgelast. Zoals op de onderstaande foto’s te zien is, is het resultaat erg fijn en repeteerbaar. Deze techniek van van lassen is low-cost aan verbruiksmaterialen en het verbruikte argon is minimaal. 

Dit lasapparaat is voor diverse toepassingen inzetbaar en wordt zowel ingezet voor industriële toepassingen als voor tandzorg en de sierraden industrie. Voor elektronica prototyping is het inzetbaar voor het fijnere werk, waarbij geleidende montagepunten hoge thermische belasting moeten kunnen doorstaan of waar warmtedistributie over een groter oppervlak destructieve effecten heeft op componenten. Daarnaast is het natuurlijk ook een mooie tool voor electronic sculpturing.