Aluminium Traanplaat bewerkt op ProtoMax WaterJet

28 juli 2021

Voor het maken van nauwkeurige uitsneden in aluminium, rvs, ijzer en staal is een waterjet een perfecte tool. De combinatie van een hogedruk waterstraal en snijdend zand maakt het mogelijk om heel precies contouren uit te snijden in tot wel 25mm staal. De software tooling van deze ProtoMax waterjet importeert onder andere het DXF fileformat.

Deze naamplaat heeft een afmeting van 25 x 5 cm. De snijtijd van dit object bedraagt 7 minuten aangezien er nogal wat contouren aan de letterranden uitgesneden moeten worden. Het resultaat mag er zijn. Ik heb er meteen twee gemaakt en de resultaten zijn identiek. Dat geeft mij voldoende vertrouwen dat reproductie van dezelfde snij-objecten probleemloos verloopt.

Voor toekomstige projecten is het goed om te weten dat het snijden met de waterjet wel de nodige voorbereiding vereist. Zo is het instellen van het materiaal belangrijk voor het bepalen van de snijsnelheid en de waterdruk. Ook is het instellen van de absolute maatgeving belangrijk, omdat deze slag tijdens de import in de ProtoMax software verloren gaat.