3D scan met Artec Eva 3D scanner – van gipsen alginaatpoederadruk naar digitale STL file

11 februari 2022

Afgelopen maand heb ik in alginaatpoeder handafdrukken gemaakt en deze vervolgens afgegoten met gips. Vandaag heb ik deze gipsen afgietsels gescand met de Artec Eva 3D high quality scanner. Deze handscanner maakt het mogelijk om met de scanner om een object heen te lopen, te scannen en vervolgens het gescande object na te bewerken.

Het scannen van een object is een vaardigheid op zich. De juiste instellingen voor detailniveau instellen, de scans aan elkaar ‘stitchen’, vervolgens de scans opschonen en niet relevante onderdelen verwijderen. Wat vervolgens overblijft is een ruwe scan. Uit de scans worden de onregelmatigheden weg gefilterd en lege holtes worden opgevuld. Wat ontstaat is een precieze representatieve OBJ of STL file welke gebruikt kan worden in diverse 3D tekenpakketten.

Het scannen van deze handafdrukken heeft mij ervan overtuigd dat het vertalen van een fysiek object naar een bewerkbaar en schaalbaar digitaal model op een voorspelbare wijze plaats kan vinden. Dat je met deze handscanner om het product heen kan lopen maakt dat het te scannen formaat met name begrenst is door de vraag of je tijdens het scanproces in staat bent om rondom het product heen te lopen.

Overigens zal één van deze handen binnenkort dienst doen als deurklink en daarmee bezoekers op een verrassende wijze welkom heten.