Wireless LEDs – inductieve coil, draadloos en extreem klein

8 oktober 2022

Vandaag ontving ik twee sets Wireless LEDs met een inductive coil. Deze LEDs lichten op wanneer ze in de buurt komen van een inductief veld. Ze zijn uitermate klein, als smd LED met een condensator gesoldeerd bovenop een heel klein spoeltje. Zodra er een wisselend magnetische veld binnen bereik komt, lichten ze helder op. Geen stroomkabels nodig, volledig draadloos, zo licht als een veertje en het magnetische veld is natuurlijk goed te verbergen achter papier, karton of plastic.

Het inductief laden kent al langere tijd een brede toepassingsgebied. Van draadloze tandenborstel tot het draadloos opladen van je mobieltje met een Qi lader. Een belangrijk onderdeel voor het oplichten van deze LEDs is de inductieve spoel. In mijn geval spoel van fijn koperdraad van 4 windingen met een diameter van 70mm. De toegepaste regulator is een XKT001 en wordt vaker ingezet als wireless charger module. De afstand tot de spoel moet tussen de 0-80mm liggen om de LEDs te laten oplichten. Deze wireless LEDs deden me direct denken aan de roeibootjesopstelling vroeger in het Evoluon in Eindhoven, waar roeibootjes bestuurd werden door peddelende robotjes en gevoed werden door inductieve stroomopwekking. Dit had toen al een magische aantrekkingskracht op me.

De draadloze LEDs zijn verkrijgbaar in de kleuren: rood, groen, geel, blauw en wit. De LEDs met spoeltjes zijn nog geen halve cm breed en slechts een paar millimeter hoog. Toepassingen zie ik vooral in creatieve kunstvormen, draadloze – bewegende objecten en toepassingen in cosplay en fashion. Maar ik sluit niet uit dat er andere toepassingen binnenkort op mijn pad gaan komen. Een leuke, magische aanvulling op mijn verschillende licht-elementen.