Thermal printer ZJ-58 aangestuurd met Python op de Raspberry

17 mei 2021

Drie weken geleden ontving ik mijn USB/Bluetooth thermische printer – een Zijiang ZJ-58, ook wel bekend als een kassabonnetjesprinter. Het mooie van deze printers is dat ze vrijwel geluidsloos zijn en met warme contactpunten printen op een virtueel oneindige kassarol. Naast dat dit soort printers draagbaar zijn, licht in gewicht zijn en voorzien van een interne accu, is de output – smalle kassastrookjes – erg handzaam.

De uitdaging zit in het aansturen van deze printer, aangezien een standaard Epson ESC/POS driver niet afdoende is. Binnen de Python/Raspberry omgeving is CURL de standaard voor het aansturen van printers, maar het blijkt dat specifiek deze ZJ-58 zich ook direct laat aansturen. Om zowel tekst als grafische afbeeldingen te kunnen printen is de goede instelling een vereiste. 

Nu ik vanuit Python volledig controle heb over deze thermische printer komen er talloze mogelijkheden ter beschikking. Een mobiele photobooth, een random gedichtengenerator, een hard-copy printer van excessen bij online datacapture en IOT measurement en natuurlijk gewoon een handige handzame, mobiele printer.