Snel, efficiënt en multi-divers: Prototype development met de Nordic nRF9160dk & Thingy:91

1 augustus 2022

Voor het ontwikkeling van prototypes ben ik altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Recent kreeg ik – na kennis gemaakt te hebben op het EdgeImpulse event in Amsterdam – een sample van het Nordic nRF9160/Thiny:91 platform ter beschikking, voorzien van LTE sim cards. Het opzetten van een werkend model voor het meten van beweging, temperatuur, luchtvochtigheid, luchtkwaliteit en GNSS/GPS positie met RGB neopixelfeedback is binnen 10 minuten in elkaar gezet.

De Nordic Semiconductor ontwikkelkit bestaat uit een development board, een LiPo battery powered capture device en een complete development stack voorzien van uitgebreide documentatie. De oranje gekleurde Thiny:91 module (6x6x2cm) is voorzien van een colorsensor, lichtsensor, accelerometer, NFC tag, buzzer en N-MOS transistors voor het aansturen van bijvoorbeeld motors en actuators. Voor echte low-power applicaties met connectivity is er ook nog een bluetooth implementatie en zijn er speciale power saving functies geïmplementeerd op het LTE-M/NB-IoT modem. Een krachtige, kleine handzame module met veel opties. 

Binnenkort verwacht ik ook een Nordic Power Profiler ter beschikking te hebben. Dit is handig voor het achterhalen van de energieconsumptie en het optimaliseren van verschillende routines waarmee sensoren uitgelezen worden. Kortom, deze Nordic developent kit is een welkome aanvulling in mijn arsenaal voor het ontwikkelen van electro mechanische IoT prototypes.