PWM Fading Light Controller – custom made LED strip aansturing met Pulse Width Modulation

1 december 2022

Voor een promotionele winkelopstelling heb ik recent de vraag gekregen naar het ontwikkelen van een LED lichtstripaansturing met meerdere ledstrips, waarbij de opdrachtgever een eigen lichtpatroon gedefinieerd heeft. Belangrijk voor deze oplossing is dat het turn-key moet draaien. ‘s-Nachts uitgezet moet kunnen worden en ‘s-ochtends direct functioneert wanneer er weer spanning weer op de installatie gezet wordt.

In eerste instantie heb ik hiervoor een experimentele opzet gemaakt met de Philips HUE omgeving. Ondanks de geavanceerde mogelijkheden met bluetooth en Zigbee/HUE bridge, bleek deze opstelling beperkt in vrijheid. Voor het programmeren van complexer timed lichtpatroon is een aan WiFi verbonden HUE Bridge vereist. En daar zitten te veel afbreukrisico’s in. Vandaar dat ik een Arduino Pulse-Width Modulation (PWM) opzet heb gemaakt. Hiermee worden verschillende strips aangestuurd met een PWM signaal. Dit PWM signaal wordt via een opto-coupler board verbonden aan een PWM Power Repeater, welke de individuele ledstrips aanstuurt.

Voor het gewenste fading lichteffect heb ik gebruik gemaakt van de trigonometric functions in de Arduino IDE, waarbij het iedere keer weer een interessante uitdaging is om graden om te zetten naar radialen. De snelheid van het faden is naar wens instelbaar door de analoge spanning op A0. Een eenvoudige maar effectieve oplossing welke het gewenste lichteffect turn-key genereert.