Prototype voor een minimalistic music player – in te zetten bij kunstexpositie met urban city sounds

22 december 2022

Kunstzinnige toepassingen van elektronica en mechanica vind ik persoonlijk boeiend en uitdagend. Het doel en de toepassing bij exposities en tentoonstellingen ligt doorgaans in een ander speelveld dan bij procesautomatisering, diagnose of rapportage. Recent kreeg ik van een – kunstenaar en independent arts and crafts professional – de vraag of het mogelijk is een minimalistische MP3 speler te maken welke 10-voudig ingezet gaat worden om urban city sounds bij een groot sculptuur weer te geven. De uitvoering moet niet perfect zijn, maar vooral een experimenteel uiterlijk hebben. Dit zette mij aan het denken.

Natuurlijk is het mogelijk om een MP3 speler te maken en hiervan 10 exemplaren te reproduceren. Maar praktisch komen meteen de vragen als: hoe wordt de muziekfile aangeleverd, hoe wordt de speler getriggerd, is er een constante muziek-loop of is het eenmalig na triggering van de sensor, moeten de 10 spelers ook gelijktijdig geactiveerd kunnen worden, hoe worden ze voorzien van stroom, wat voor speakers worden ingezet, hoe zorg je ervoor dat de suppoost niet gek wordt van de geluiden tijdens de expositie, hoe lang kunnen draden zijn en welke sensor passen we toe.

Ik stelde deze kunstenaar voor samen een eerste minimalistic music player model te maken. Met het doorlopen dit maakproces krijgen we samen een goed beeld van wat er uiteindelijk gerealiseerd moet worden. Samen maken we op basis van de DFRobot MP3 player een model met een kleine 3 watt speaker, USB gevoed met schakelaar en PIR sensor. De verbindingen maken we in eerste instantie met de wire-wrap techniek en fixeren deze met soldeertin. Binnen een uur hebben we een eerste werkend model en weten dan ook waar tijd, materiaal en kosten in zitten. Met de opgedane kennis en ervaring kunnen we samen op naar de volgende stap in het weergeven van de urban city sounds.