Nieuwe ideeën, inzicht in verrassende aanpakken en interessante kennis delen met gelijkgestemden op Hackaday Berlin 2023

27 maart 2023

Afgelopen weekend heb ik de Hackaday Berlin conferentie bijgewoond. Deze vond in de makers space Motionlab.Berlin. De Hackaday samenkomst met ruim 400 gelijkgestemden zit vol met presentaties, workshops, lightning talks en badge hacking. Tijdens de conferentie heb ik veel conferentiebezoekers gesproken, uiteenlopend van prototype-ontwikkelaars, softwaredevelopers, tot professor engineering technology en trainers in elektronica en soldeertechnieken.

Wat me vooral bijgebleven is van deze conferentie is de nieuwsgierigheid en het doorzettingsvermogen welke de presentators tonen in de weg naar het hacken van een Bosch wasmachine, het maken van creatieve generatieve PCB designs, remake van digitale muziekinstrumenten welke als property in Star Trek gebruikt worden, de ontwikkeling van het Flow IO platform als open source pneumatiek platform – gelijk aan het Arduino ecosysteem. Tussen de presentaties door heb ik kennis en ervaring uitgewisseld met verschillende makers en trainers. Taal, herkomst en leeftijd blijken niet relevant. De overeenkomst ligt is de passie voor techniek en de nieuwsgierigheid naar nieuwe aanpakken.

Uiteraard kan een interactieve badge bij dit soort congressen niet ontbreken. Deze keer een volwaardige low-level 4-bit computer, waarbij het assembly code programmeren zichtbaar is en de interactie tussen de geheugenlocaties helder inzichtelijk is met een led matrix. Leuk en leerzaam. Een Zigbee e-Ink display maakt deze keer ook deel uit van de goodie bag. Tijdens het congres wordt dit display gebruikt om centraal boodschappen te versturen naar alle deelnemers.

Kortom een leuke en leerzame bijeenkomst van gelijkgestemden. De sfeer is open. Kennis delen wordt belangrijker gevonden dan kennis hebben. Ik heb contacten gelegd voor mogelijke toekomstige samenwerkingen en vooral nieuwe ideeën opgedaan welke ik zeker in toekomstige projecten toe ga passen.