NFC Powered ePaper display – geen batterij – altijd beeld en updaten per mobieltje

10 november 2022

Eerder deze week ontving ik twee samples van de Waveshare ePaper displays. Deze displays worden onder andere toegepast als infokaartje bij supermarkten, bed/patiëntennummer in ziekenhuizen, name-tags op beurzen en tentoonstellingen en als asset tracker met QR code scanning en routering bij logistieke verwerkers. Deze ePaper schermpjes zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen van 1.54″- 7.5″ inch scherm. Ze worden passief via NFC voorzien van net genoeg energie om het scherm te updaten. En aangezien het ePaper/eInk is, blijft de inhoud op het scherm staan, net zolang tot de volgende update uitgevoerd wordt.

Deze displays maken gebruik van de nieuwe passieve NFC techniek, hebben daarom geen interne batterij nodig en daarmee is het wisselen van batterijen niet meer van toepassing. Waterdicht sealen van displays welke geüpdate kunnen worden komt hiermee binnen handbereik. Het update van dit soort schermen vindt plaats via NFC, waarmee een image verstuurd wordt naar de memory banks van het display. Zodra de complete memory bank overschreven is, wordt het display geactiveerd en wordt de nieuwe afbeelding zichtbaar. de NFC transfer kan plaatsvinden vanuit dedicated, beveiligde handterminals of vanuit een mobiele app welke de NFC functie in het mobieltje activeert.

De afmetingen van het display zijn doorgaans bepalend voor de afmetingen van de behuizing. De display driver is beperkt van formaat, de NFC ring is embedded op de printplaat en door de toepassing van de ePaper/eInk techniek is er een brede kijkhoek mogelijk van >170°. Het draadloos updaten van het scherm duurt 4 seconde, waarna de nieuwe image permanent zichtbaar blijft. De 3-draads SPI interface biedt integratiemogelijkheden in embedded solutions. Wireless NFC updaten is een mooie toepassing van energy harvesting – energy scavenging, waarbij electronische apparaten voorzien worden van energie uit ambient energy bronnen. Nieuwe draadloze, self powered toepassingen voor communicatie met gebruikers krijgen hiermee nieuwe toepassingen.