Magnetische opbouwdoos voor draadloze 433 MHz Gira Funkbus Domotica switch

20 oktober 2022

Nieuwe 3D printtechniek omarmt oudere domotica electronica – 3D ontwerp en 3D print van een magnetische opbouwdoos. De afgelopen maanden heb ik aanpassingen verricht in een bestaande Giro Funkbus Domotica installatie. Vandaag heb ik de installatie uitgebreid met een custom made magnetische opbouwdoos, waarmee de draadloze licht- en scene switch eenvoudig meegenomen kan worden naar iedere gewenste locatie.

Een standaard inbouw- of opbouwdoos geeft de mogelijkheid om snel en netjes schakelmateriaal in te bouwen. Een ander verhaal wordt het wanneer het schakelmateriaal een draadloze schakelaar betreft van een domotica-installatie. Dit biedt de mogelijkheid tot een mobiele en zelfs magnetische versie van een opbouwdoos. De maten van een standaard opbouwdoos zijn 80x80x40mm. Maar in dit geval betreft het een draadloze schakelaar welke slechts 15mm inbouw nodig heeft. Dat vraagt om een custom made behuizing.

In de 3D cad omgeving is een eerste opzet voor de opbouwdoos zo in elkaar gezet. Vervolgens zijn de gewenste aanwezige magneten opgemeten en in de 3D tekening opgenomen. De eerste opbouwdoos is met een 0.8mm nozzle binnen 35 minuten klaar. Bij de eerste test blijken 2 magneten te beperkt voor een stabiele bevestiging. Een praktische benadering blijkt de kolomboor met een metrische gatenboor. Hiermee zijn de uitsparingen voor 4 extra magneten zo aangebracht. En na het zorgvuldig verwijderen van de 3D-brim rand is de schakelaar op een nette wijze ingebouwd en magnetisch opgehangen.