Lichtgevende Matrix: Kunstzinnig experiment met epoxy-gegoten LED matrix

30 mei 2023

Samenwerking met andere makers brengt nieuwe interessante mogelijkheden. Zo ook vandaag. LED matrix displays, opgebouwd uit NeoPixels geven alle mogelijkheden om te komen tot actieve lichtobjecten. Om het lichtobject aantrekkelijk te maken zijn andere skills nodig dan elektronica alleen.

Samen met een epoxyspecialist hebben ik het plan opgepakt om een actief elektronisch kunstwerk te creëren, waarbij schilderkunst, epoxygieten en elektronica samenkomen. Als basis hiervoor heb ik een 10×10 NeoPixel-matrix gemaakt, die aangestuurd kan worden met bijvoorbeeld de Adafruit NeoPixel, NeoMatrix, FastLED of WLED library. Hiermee kunnen lichtpatronen geprogrammeerd worden en kan er naar wens interactie met sensoren en timing gerealiseerd worden. De pixels zijn ingesloten in een matrix-placeholder, waarin een uitsparing per individuele LED gemaakt is. Hiermee is de lichtovergang van de ene naar de andere pixel geminimaliseerd.

Bij het voorbereiden blijkt dat er 400 ml epoxy in de matrix gaat. De wanden zijn waterdicht gemaakt en de epoxy wordt zorgvuldig gegoten. De eerste resultaten van de epoxybewerking lijken veelbelovend. De eerste toplaag geeft een mooi egale structuur en de tweede laag creëert een semi-transparant filtereffect. Binnenkort, nadat de verdere nabewerking en beschildering voltooid zijn, zullen we ons richten op het lichtplan. Wordt vervolgd.