KW1C studenten laten inventiviteit vloeien: Zenuwspiraal workshop met zoemers, koperdraad, batterijen en gerecycled plastic

29 juni 2023

Vandaag heb ik een interessante workshop van twee uur georganiseerd als afsluiting van het 10-weken durende Traject Technische Oriëntatie (TTO) voor de studenten van het KW1C College in ‘s-Hertogenbosch. Tijdens deze workshop hebben de studenten verschillende technieken toegepast, zoals zagen, boren, solderen, knippen, buigen en vouwen. Met behulp van de kennis die ze hebben opgedaan tijdens de TTO-sessies, waren de studenten enthousiast bezig met het maken van hun eigen zenuwspiralen.

Als voorbeeld had ik twee versies voorbereid. De basisuitvoering bestond uit een batterij, een 9V-clip, een piezo-zoemer, koperdraad en een gerecyclede plastic standaard – meegenomen van het recente TTO bezoek aan Sparkling Plastic. Hiermee heb ik stapsgewijs uitgelegd hoe de studenten hun eigen zenuwspiraal konden maken. Daarnaast was er een uitgebreidere versie met twee felblauwe LED’s. Wanneer de spiraal per ongeluk werd aangeraakt, lichtten deze blauwe LED’s op en produceerde de piezo-zoemer ze een luid geluid. Geïnspireerd door deze voorbeelden gingen de studenten zelf aan de slag en creëerden ze diverse creaties, variërend van haaien en cartoon-schurken tot sterren met lichtjes en het kasteel van Super Mario. Na twee uur waren de meeste studenten klaar met hun creaties en klonk het geluid van piezo-zoemers uit verschillende hoeken.

De workshop was een succes. Alle studenten waren tot het laatste moment enthousiast en actief bezig. Ik werd regelmatig gevraagd om te assisteren bij het solderen en monteren. Samen hebben we berekend welke weerstanden nodig waren. De studenten hielpen elkaar bij het buigen en vouwen van de zenuwspiralen totdat ze de gewenste vorm hadden bereikt. In sommige gevallen werkte het niet meteen, maar ik hielp hen te analyseren en te ontdekken dat de piezo-zoemer mogelijk verkeerd was aangesloten, en gaf de hint om een plus- en min-aansluiting van een LED te proberen. Al doende leerden ze om fouten op te sporen en zonder uitzondering kregen ze geluid en licht aan de praat. Uiteindelijk straalden ze allemaal trots met hun eigen creatie.