Keramiek 7 Segment Display met NeoPixels

24 maart 2022

Als toevoeging op mijn skills ben ik eerder dit jaar gestart me verder te bekwamen in keramiek. En daar binnen dan met name in de verbintenis van keramiek met elektronica. De eerste uiting waarin beide werelden bij elkaar komen is het onderstaande studiemodel van een keramisch 7 segment display. In dit display wordt de keramische behuizing – welke geglazuurd is met een koperen coating, voorzien van heldere RGB NeoPixels.

De aansturing van de NeoPixels vindt plaats met een Qt Py welke geprogrammeerd is in C++. Door de beperkte afmeting kan de Qt Py processor eenvoudig weggewerkt worden. De voeding vindt plaats vanuit een 5 volt USB aansluiting. De programmacode kan gedimensioneerd worden, waardoor het aantal pixels per segment vastgelegd worden.

Een mooie toevoeging en ook het besef dat keramiek een wereld op zich is. De harde maakbaarheid van elektronica, printplaten, gesoldeerde verbindingen en montagegaten staat haaks op de natuurlijke maakbaarheid van keramiek en de grilligheid van glazuur afwerking.