JST X27 Dashboard indicator – miniature stepper motor voor precisieweergave van gemeten sensorwaarden

16 januari 2024

Je komt ze regelmatig tegen in automotive-dashboards en meetinstrumenten: de X27 Automotive Gauge Stepper Motor. Dit is een kleine, compacte stappenmotor die met een 1/180 gear train reductie heel precies een meetnaald aanstuurt. Met een gewicht van 7,5 gram, standaardafmetingen van 30×9 mm en een efficiënte directe µProcessor aansturing met laag stroomverbruik, is deze dashboardindicator een interessant object om nader te bekijken.

De X27 gauge meter wordt aangestuurd als stappenmotor. Vanwege het lage stroomverbruik van max. 20mA per spoel, zijn ze direct aanstuurbaar met de meeste processoren. In de Arduino-omgeving is er een specifieke SwitecX25-library beschikbaar. Hiermee wordt controle verkregen over de nulpositie en de naalduitslag door het aanroepen van de motor.zero(), motor.setPosition() en motor.update() functies. De meter reageert zeer snel en is vrijwel geluidloos. Omdat de gewenste positie kan worden aangeroepen, is het ook mogelijk om niet-lineaire schalen toe te passen. Er zijn ook soortgelijke gauge meters beschikbaar waarin meerdere meters op dezelfde as zijn gemonteerd, waardoor binnen één meter meerdere waarden kunnen worden weergegeven. De aansturing binnen Arduino C++ en Python is goed ondersteund, en er zijn talloze voorbeeldcodes beschikbaar voor een vlotte start. Natuurlijk is de X27 ook aanstuurbaar met een stepper driver, of zijn er meerdere X27’s aanstuurbaar met een multiple-stepper driver, wat handig is voor een goede coördinatie van de verschillende naald-uitslagen.

De toepassing van deze stappenmotor is vanzelfsprekend in het weergeven van gemeten waarden. Echter, wanneer je de gauge meter ziet als een stappenmotor met een beweegbare naald, dan is het ook mogelijk om te denken aan toepassingen waarbij een kleine spiegel op de naald wordt gemonteerd, die een laserstraal in bepaalde richtingen stuurt. Ook kun je er animatronics toepassingen mee maken, waarbij gezichtsuitdrukkingen worden beïnvloed, dierlijke bewegingen zoals een staart of oren worden aangestuurd, of waarmee fantasiewezens bewegende elementen krijgen. Ik heb er een aantal gekocht voor test- en evaluatiedoeleinden. Dus mocht ik een verrassend out-of-the-box idee krijgen, dan hoef ik me daarin niet beperkt te voelen.