Home Assistant touch screen informatiepaneel – multifunctionele Sonoff NSPanel Pro interface voor inbouwdoos of 3d behuizing

17 januari 2024

Home Assistant is een veelgebruikte, open-source applicatie waarmee eenvoudig domotica en huisautomatisering kunnen worden opgezet. Traditioneel wordt de Home Assistant omgeving bediend via een app op een mobiele telefoon of via een webpagina-interface op de computer. Home Assistant heeft een steile leercurve en vereist enige technische kennis. Met behulp van YAML (een mensvriendelijke gegevens-serialisatietaal) is het mogelijk diepgaande integraties en automatiseringen te creëren. Met deze NSPanel Pro is de Home Assistant interface snel, compact en makkelijk toegankelijk voor iedere huisgenoot.

Ik heb Home Assistant zelf al enkele jaren zonder problemen draaien op een Raspberry 4 met 8 GB geheugen. Op dit systeem draaien verschillende IKEA Tradfri slimme stekkers en lampen die worden aangestuurd door de Tradfri hub. Daarnaast heb ik diverse Aldi Zigbee schakelaars en stroomverdelers geïntegreerd, een Shelly slimme stekker voor het meten van lokaal stroomverbruik, een P1 DSMR slimme meter voor centraal stroomverbruik, waarmee verbruik en teruglevering worden geregistreerd, Philips HUE lichtstrips voor het aansturen van lichtscenes, een RFXCom voor het bedienen van 433 MHz schakelaars en temperatuurmeters, een Tado thermostaat, een Zigbee Home Automation hub, ESPHome voor zelfgemaakte ESP32 sensoren en Tasmota voor geflashte elektronische schakelaars.

Door de Sonoff NSPanel Pro aan Home Assistant te koppelen, zijn alle functies van Home Assistant beschikbaar op een compacte Zigbee/Bluetooth/WiFi touchscreen-interface. Deze interface kan worden ingebouwd in een standaard stopcontact-inbouwdoos. De NSPanel Pro staat altijd aan en het scherm wordt actief zodra er een gebruiker in de buurt komt. Via de eWeLink applicatie is het mogelijk apparaten en websites toe te voegen aan de NSPanel Pro. Nadat ik mijn lokale Home Assistant heb toegevoegd en ben ingelogd, heb ik volledige toegang tot de Home Assistant omgeving op het paneel, dat altijd op een vaste plaats in huis aanwezig is. In een 3D geprinte behuizing van Thingiverse vormt de Sonoff NSPanel Pro een waardevolle toevoeging aan mijn huisautomatisering en domotica, welke bovendien een hoge wife-acceptance-factor heeft!