ESP32 LORA Controller board – Long Range, Low Power – sensor management en rapportage

6 januari 2021

De afgelopen twee weken heb ik een LoRa prototype ontwikkeld waarmee op afstand monitoring plaatsvindt van een agriculture environment. LoRa is een techniek waarbij Long Range, Low Power gecombineerd wordt en waarbij over langere afstanden kleine pakketjes informatie overgedragen kunnen worden. Hiermee is het mogelijk sensors voor vochtigheid, temperatuur, waterstand, CO2 uitstoot op verschillende locaties te plaatsen en centraal inzicht te houden met een management dashboard.

Door gebruik te maken van LoRa kunnen sensors meerdere jaren informatie versturen vanuit een enkele batterij. Door gebruik te maken van zonnepanelen is het mogelijk om een off-the-grid installatie te ontwikkelen waarbij bewatering automatisch en gecontroleerd plaatsvindt en waarbij kritische waarden als vochtigheid, temperatuur continue gerapporteerd worden. 

Gebruik makend van het ESP32 platform is connectiviteit naar sensors vrijwel onbeperkt. Geïmplementeerde algoritmen activeren waterpompen, richten de zonnepalen voor een optimale opbrengst. En indien noodzakelijk wordt een SMS verstuurd zodat er op afstand ingegrepen kan worden.