Epson ESC/POS terminal geeft via RS232 dynamisch teksten vanuit de Arduino weer

28 februari 2023

Al enige tijd stond het Epson ESC/POS terminal display in een hoekje achter mijn bureau te wachten om aangesloten te worden. Vorige pogingen om het display aan te sturen waren niet helemaal naar wens. Dit soort displays stamt nog uit de vorige eeuw, worden weer helemaal hip en trendy en zijn gebaseerd op klassieke VDF display techniek. Deze VDF displays zijn veel toegepast in weerschalen, medische meetinstrumenten, industriele instrumenten, consumenten electronica, vending machines, amerikaanse auto’s en kassa registers.

Aangespoord door een instructievideo op youtube van ‘EEVblog #717 – How To Hack Vacuum Fluorescent Displays’ heb ik vanochtend het display afgestoft, een passende RS232 adapter erbij gezocht. En een 12v power supply voor de directe voeding erbij gehaald. In mijn eerdere speurtocht naar de correcte aansluitingen, heb ik al enkele exemplaren van dit display overbelast en daarmee definitief onbruikbaar gemaakt. Gelukkig heb ik nog twee exemplaren beschikbaar.

Zoekend naar hint voor de software kan, kwam ik een library tegen : playfultechnology/arduino-VFD-RS232, welke ook beschrijft hoe de TTL naar RS232 module aangesloten moet worden. Een obstakel hierbij is dat ik van de traditionele 9DIN plug naar de 25DIN plug moet gaan en daarvoor precies moet weten welke pinnen ik aan moet sluiten. Om er verzekerd van de tijd dat ik de juiste signalen de RS232 converter in laat gaan, heb ik een logic analyzer aangesloten, waarop ik bevestigd krijg dat er zowel aan de TTL als aan de RS232 zijde correcte data beschikbaar is.

Met gebruik van de Epson ESC/POS library maak ik een functioneel programma, waarmee iedere tekst welke ik op het keyboard aan de Arduino Uno ingeef, direct relayed wordt naar het VDF display. Hiermee heb ik een retro terminal opnieuw tot leven gewekt en ben ik in staat teksten vanuit Arduino, ESP32, IoT oplossingen of home automation weer te gaan geven op een klassiek VDF display.