E Ink – low-power 2.9″ display op Arduino en Raspberry

29 december 2021

Mijn afsluiter voor dit jaar is een studie-onderzoek naar de haalbaarheid voor een low-power consumption display voor remote IoT toepassingen. Op locaties waar data verzameld wordt en waar zuinig met beschikbare power omgegaan moet worden, is weergave van data op een display altijd een uitdagende wens. De laatste jaren zijn E-Ink displays erg in opmars. Deze displays, bekend van de ebook readers, gebruiken alleen energie wanneer er een wijziging in de tekst of images op het scherm plaatsvindt.

Voor een lopend project is het een vereiste dat de meest recente verzamelde data te allen tijde zichtbaar is voor de gebruiker. Aangezien dit project vanuit zonnecellen gevoed wordt, is de µProcessor 99,9% van de tijd in een deep-sleep cylce. Ieder uur wordt 1x data verzameld in een ‘wake-up’ tijdsframe van ieder 3,6 seconde. De gebruiker krijgt 100% van de tijd toegang tot de laatste data, door deze te tonen op het Waveshare E-Ink 2.9″ display. Dit is een 3-color (rood/zwart/wit) display met 296×128 pixels. Er is slechts 26.4mW nodig om het scherm te verversen en de maximale refresh-rate is 0,30 hz. Ik heb dit E Ink display met het SPI protocol succesvol kunnen aansluiten op zowel de Arduino Uno als de Raspberry Pico. 

Het scherm is helder en heeft bij daglicht geen backlit verlichting nodig. Bovendien heeft het E Ink display een grote uitleeshoek van >170º. Daarmee is het een ideale oplossing voor een low-power weergave van verzamelde data. En wanneer de power-source volledig op is, blijft de laatst weergegeven tekst/image combinatie beschikbaar op het display. Voor het doel van dit studie-onderzoek een prima resultaat.