Ontdek de creatieve mogelijkheden van Circuit Sculpture: van koperdraad naar kunst en technologie

8 mei 2023

Circuit sculpturing, flywire, en PCB prototyping Manhattan-style zijn interessante varianten van het ontwerpen van elektronica, waarbij zowel de vorm als de functie van de componenten op verschillende manieren worden gerealiseerd. In tegenstelling tot traditionele printplaten, worden deze ontwerpen gekenmerkt door hun unieke uiterlijk en zijn ze vaak eenvoudigere schakelingen met één of twee functies, zoals knipperende LEDs, geluid, bewegingsdetectie, display weergave, of sensoruitlezing.

Er zijn diverse opties beschikbaar voor prototyping, zoals breadboarding, 3D-geprinte PCB’s, surface mount prototyping, verzonken printplaten, draadloze prototyping en virtuele prototyping. Bij het creëren van prototypes wordt gebruik gemaakt van wire bending, copper tape, conductive paint, metal etching, laser cutting, 3D-printen, wire wrapping en een hot glue gun.

Een prachtig voorbeeld van deze technieken is mijn vleermuis-prototype van 10 bij 4 cm met blinkende rode 5 mm LEDs, waarbij het blinkmechanisme gebaseerd is op de populaire NE555. Voor het creëren van dit ontwerp heb ik koperdraad, messing en andere geleidende materialen gebogen en gevormd om het gewenste circuit te creëren. Dit organische ontwerp proces is ideaal voor het maken van complexe prototypes, omdat het de vrijheid geeft om het circuit op een intuïtieve manier te ontwerpen zonder dat dure machines of speciale apparatuur nodig is. Dit maakt circuit sculpturing een veelzijdige en flexibele oplossing voor het prototypen van elektronische circuits.