8-bit Arcade Game MAME – Multiple Arcade Machine Emulator als Chiptune sound generator

6 december 2021

Een op de kop getikte Arcade Game MAME zou wel eens een prima Chiptune bron kunnen zijn voor het genereren van de klassieke 8 bits sound. Chiptune, een synoniem voor de 8-bit muziek uit de jaren ’80 werd in eerste instantie vraag gemaakt met een PSG (programmable sound generator). Het heeft een typisch geluid van synthetisch gegenereerde electro music, bekend van de vintage arcade machines, computer en video game consoles. 

Mijn handen jeukte toen ik dit 8-bit game device in handen kreeg. Het duurde ook niet lang of de schroevendraaier had de vier schroeven verwijderd en de behuizing ontmanteld. Deze Arcade Game controller heeft 151 spellen in zich, weliswaar van beperkte kwaliteit, een speaker van 18mm doorsnee en 9 controller knoppen en een full-color LCD display. De binnenkant echter blijkt de essentie van eenvoud, een SOC chip, een single sided printplaat, want printplaatknoppen en twee schroeven om de print te positioneren. 

Mijn belangrijkste contact zit aan de speaker. Deze blijkt prima af te takken en aan te sluiten op een AUX-in van een reguliere versterker. Nu nog wat control knoppen via een Arduino aansturen en de Chiptune like sound generator is een feit. Helaas zijn de spellen niet uitwisselbaar of te upgraden. Voor mij een prima source om elektronisch gestuurd random 8-bit arcade game sounds af te kunnen spelen.