10x mp3 players voor kunstopstelling : random aangestuurd met IR sensor

19 januari 2023

In navolging op de recente opbouw van een minimalistic mp3 player hebben we vandaag een opzet gemaakt voor de komende expo op 11 februari bij KEG. In deze opstelling wordt een keramisch object voorzien van 10 ondersteunende geluiden welke opgenomen zijn tijdens een bezoek van de betrokken kunstenaar aan China. Onderdelen van deze geluidsfragmenten bevatten sound samples van een treinreis, een bezoek aan de markt en opnames van diverse dagelijkse tafrelen en situaties welke door de de kunstenaar in China op zijn genomen..

Voor de technische realisatie is het noodzakelijk dat er een willekeurigheidsfactor in het afspelen van de sound samples zit. Hiervoor heb ik een array gemaakt daarin voor iedere sample een referentiecode. Voor de mp3 player is gekozen voor een yx5200 mini MP3 module. Deze module is voorzien van een micro-sd slot, waarin MP3, WAV en WMA samples aangeroepen kunnen worden. Deze yz5200 kan zowel met UART, als direct getriggered afspelen. Met een Arduino Uno heb ik een getimede random trigger geprogrammeerd, welke willekeurig aangeroepen kan worden. Om het proces in gang te zetten is een IR sensor opgenomen. Zodra een bezoeker van de tentoonstelling de IR sensor passeert wordt het triggerproces in gang gezet en worden de sound samples afgespeeld. Na 10 minuten geen beweging te hebben geregistreerd, gaat de Arduino Uno in reset modus en wachtstand totdat de IR sensor opnieuw getriggerd wordt.

Voor zover mogelijk is gebruik gemaakt van al aanwezige onderdelen. De Uno, de voeding en het montagepaneel was al voor handen. Deze zijn op wens van de kunstenaar opnieuw ingezet om daarmee het idee van de weggooi-maatschappij niet verder aan te jagen. Voor de speakers is gebruik gemaakt van een kleine 3 watt, 4 ohm speaker welke direct op de audio player aangesloten kan worden. Hiermee is het een compacte, efficiënte creatie geworden. Doel was functionaliteit, vorm ondergeschikt. Dat is gelukt. Met een goed gevuld lijmpistool en een hete soldeerbout is deze hele opstelling in 3 uur in elkaar gezet, voorzien van gesoldeerde draden, geteste speaker, opgeslagen sound samples en een functionerende IR sensor. Minimalistic design, maar wel met de gewenste functionaliteit.

Ik vind het boeiend om te zien op wat voor wijze verschillende gebruikers omgaan met techniek. Van high tech engineer, tot creatief kunstenaar, ik kom van alles tegen op mijn pad. Uitdagend maar vooral boeiend om als maker, trainer en consultant in elektromechanische prototyping te kijken welke oplossing het beste past bij de klantvraag en daarin dan de keuzes maken welke leiden tot een interessant portfolio en vooral tevreden klanten.