Akihabara 秋葉原 Adventure: Ontdekkingen in Tokyo’s Elektronicawalhalla tijdens mijn Zomervakantie

21 juli 2023

Deze zomer hebben we twee weken doorgebracht in Japan en natuurlijk mocht een ‘werkbezoek’ aan de elektronicawijk Akihabara in Tokyo niet ontbreken. Akihabara staat wereldwijd bekend als een van de grootste winkelgebieden voor elektronica, computers, anime en Otaku-cultuur. De straten zijn verlicht met opvallende neonverlichting en bieden naast elektronica ook gameparadijzen, themacafés met katten en uilen, en karaokebars op elke hoek.

In de smalle steegjes vonden we diverse kleine electroshops die zeldzame electronicacomponenten aanboden, zoals schakelaars, lampen, condensators, transformators en LED-strips die in Nederland nauwelijks te vinden zijn. Ook zagen we electronica bouwpakketten met gedetailleerde instructies voorzien van icoontjes en Japanse leestekens.

Overal keken bekende computerspelkarakters, zoals Super Mario, Donkey Kong, Zelda en Kirbi, op ons neer. De wijk bruiste met achtergrondmuziek, waarschuwingssignalen en sprekende prijskaartjes, zelfs bij de roltrappen van het Yodobashi-Akiba elektronicawinkelwarenhuis. Kleine cubicle-tenten creëren een oase van rust en ruimte, waarin je je kunt terugtrekken in je eigen wereld.

Mijn electronicahart ging sneller kloppen bij elke ontdekking. Het fysiek kunnen zien en aanraken van items die meestal alleen online beschikbaar zijn, was een ware belevenis. Ik heb me uitstekend vermaakt en mijn aankopen binnen redelijke grenzen gehouden, terwijl ik me steeds verbaasde over hoe anders dit land is dan wat we in Nederland als normaal beschouwen.