Zelf Hoogpolig Textiel Maken met een Tuftgun: Kleurrijke Tufting Workshop

23 mei 2024

Vandaag gaan we zelf een workshop volgen: Tuften bij de TuftClub in Amsterdam. Met deze techniek wordt garen op stof geschoten met behulp van een tuft-gun. Bij elk schot gaat er een draadje door een stoffen canvas en de tuft-gun zorgt ervoor dat deze automatisch op de juiste lengte wordt afgesneden. Het is fascinerend om te zien hoe de mechaniek van de tuft-gun werkt en ik sta versteld van hoe snel je resultaat krijgt. In een zeer korte tijd is het mogelijk om een behoorlijke oppervlakte met garen te vullen.

De workshop begint met een uitleg over tuften. De tuft-gun wordt in detail uitgelegd en de manier waarop garen wordt ingespannen, wordt helder toegelicht. Als voorbereiding moesten we artwork aanleveren, dat door de TuftClub op het canvas is aangebracht. De eisen voor het artwork zijn duidelijk: niet te veel detail, grote contrasten in heldere kleuren en een maximaal formaat, zodat het tuftproces zelf beperkt blijft tot zo’n drie uur.

Het tuften verloopt prima. Het wisselen van garen voor kleurveranderingen of het toevoegen van extra garen gaat gemakkelijk. Het uitoefenen van de juiste druk is essentieel bij het hanteren van de tuft-gun. Zodra je de smaak te pakken hebt, gaat het bijna vanzelf. Het is belangrijk om binnen de juiste lijnen te blijven en je niet te druk te maken over details. Het geluid van de tuft-guns is rustgevend en werkt bijna therapeutisch. Tijdens het schieten kan ik het niet laten om na te denken over een geautomatiseerde aanpak. Het koppelen van een CNC XYZ-frame aan een tuft-gun lijkt me een leuke uitdaging. Wanneer ik mijn ideeën deel, laat een van de oprichters me zien dat hiermee wereldwijd al op experimentele wijze wordt gewerkt.

Nadat ik mijn Pac-Man spook heb getuft en naast mij een pinguïnscene is getuft, wordt het tijd voor de afwerking. De tufts worden uit het canvasdoek geknipt en met een tondeuse op gelijke hoogte gebracht. De stofzuiger wordt gebruikt voor een helder zicht op de afwerking en vervolgens wordt op de onderkant een underlayvlies aangebracht. Aan het eind van de middag zijn we klaar en gaan we naar huis met een mooi resultaat en een leuke belevenis. Mijn ideeën voor een geautomatiseerde aanpak kan ik niet loslaten en ik sluit niet uit dat er in de toekomst een auto-tuft-gun mee gerealiseerd gaat worden.