Workshop lasersnijden, in 4 uur voorzien van genoeg kennis om zelfstandig te kunnen starten met mooie projecten

5 december 2023

Vandaag heb ik vanuit de SPARK Campus een lasersnij-training gegeven, waarbij deelnemers binnen 4 uur voldoende kennis en hands-on ervaring opdoen om vervolgens zelfstandig te kunnen starten met interessante projecten. Tijdens de training begin ik direct met een praktische uitleg over de lasersnijder. In vogelvlucht leg ik uit dat de lasersnijfile moet worden ingelezen, dat we snij- en graveerinstellingen moeten opgeven, het materiaal moeten positioneren en vervolgens de lasersnijder zijn werk moeten laten doen. Tijdens deze uitleg benadruk ik dat een goede focus op het materiaal essentieel is en dat de positionering van het materiaal op het lasersnijbed van groot belang kan zijn.

Daarna is het tijd voor uitleg over de soorten materialen die we kunnen verwerken, variërend van populierenhout tot acrylaat. Ik geef aan welke complexiteit er komt kijken bij het verwerken van leer, textiel, papier en karton, en dat dergelijke materialen alleen in overleg en onder begeleiding kunnen worden verwerkt. Voor het ontwerpen doorloop ik een aantal tools die ik zelf regelmatig gebruik in mijn eigen prototyping: Makercase voor het snel ontwikkelen van verschillende behuizingen, SlicerforFusion360 waarmee 3D-bestanden kunnen worden omgezet naar 2D-snijonderdelen die geassembleerd kunnen worden, en Autodraw waarmee snelle schetsen kunnen worden omgezet naar mooie vectorrepresentaties. Na dit intermezzo gaan we in Inkscape aan de slag om een eigen sleutelhanger te ontwerpen. De variëteit in namen die op de sleutelhangers vermeld worden, vind ik altijd fascinerend. We exporteren het bestand om vervolgens aan de slag te gaan met de lasersnijders.

Eenmaal bij de lasersnijders gaan de deelnemers zelf aan de slag. Met de kennis van mijn eerste uitleg zetten ze de lasersnijders aan, lezen ze de bestanden in en voeren ze de juiste instellingen in voor snijden/graveren, vermogen en snelheid. In groepjes van twee gaan ze aan de slag, eerst met lasersnijden in populierenhout en vervolgens met uitsnijden en graveren in acrylaat. De mooiste kleuren komen voorbij, zelfs spiegelacrylaat wordt vandaag gebruikt. Tijdens het lasersnijden wordt duidelijk dat soms meer dan één snijpad nodig is en ervaren de deelnemers dat het folie dat op het acrylaat is geplaatst, nodig is voor een schone rand, maar ongewenst is bij graveren. Alle deelnemers gaan met een tevreden glimlach en voorzien van hun eigen sleutelhangers naar huis, bovendien met nieuwe kennis en de motivatie om snel aan de slag te gaan met mooie projecten. Het geven van dit soort trainingen is erg leuk en verrast me keer op keer met de projecten die deelnemers willen realiseren met de nieuwe kennis.